Veelgestelde vragen van geinteresseerden in een opleiding

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden op onze website? Lees dan hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen.

Heb je een andere vraag, stuur ons die dan per e-mail via info@ambachtnederland.nl. Wij beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

De continuïteit van ambachtelijke branches en bedrijven komt in gevaar als er meer vakbekwame ambachtelijke ondernemers stoppen dan starten. Er gaan te weinig gekwalificeerde mensen in het ambacht aan de slag. Hierdoor moeten klanten maandenlang wachten en keren zij soms het ambacht de rug toe.

Niet-gekwalificeerde ondernemers betreden de markt. Het gebrek aan kennis van materialen en technieken leidt tot een slechte kwaliteit van geleverde producten en diensten. De hele branche heeft hier last.

De Ambachtsacademie is gelanceerd als onderwijsstructuur die past bij de behoefte van het kleinschalig ambacht én van volwassenen die in een kleinschalig ambacht als ondernemer aan de slag willen.

1)  Een persoon van wie wij verwachten dat hij/zij in circa 1,5 jaar* de opleiding tot vakbekwaam ondernemer in het gekozen ambacht kan doorlopen. De selectiecriteria en toelichting vind je op de opleidingspagina's.

én
2)  Als hij/zij tot de doelgroep behoort.

Dat is het geval als je:
-  een WW- of bijstandsuitkering ontvangt of niet-uitkeringsgerechtigd bent

*Met uitzondering van de opleiding parketteur. Hiervoor is de richtduur tijdelijk 1 jaar

In principe overal in het land, als daar behoefte is aan instroom van vakbekwame ondernemers in het betreffende ambacht. Op de opleidingspagina staat per branche wat de kans is dat we een opleidingsplek in jouw regio vinden. 

Je wordt in een leerbedrijf opgeleid door een leermeester. Jij geeft bij je aanmelding de maximale reisafstand naar de leerwerkplek aan. Als je verder kunt en wilt reizen, neemt de kans op het vinden van een leermeester toe.

Tijdens de opleiding neem je ook deel aan een klassikaal traject waarin je wordt voorbereid op het starten als ondernemer. Dit traject bestaat uit 10 bijeenkomsten die door Qredits worden verzorgd op maximaal 1 uur rijden vanaf je woonplaats.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid subsidieert de Ambachtsacademie. De kosten voor de opleiding zijn hierdoor voor de geselecteerde kandidaten beperkt tot een eenmalige bijdrage van € 250,-.

Houd er wel rekening mee dat je tijdens de opleiding van je leermeester of AmbachtNederland geen salaris of vergoeding ontvangt, ook niet voor gemaakte reiskosten.

Ja, met ingang van 7 september 2020 geldt geen leeftijdsgrens van 40 jaar meer voor toelating tot de Ambachtsacademie.

Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in onze doelgroep, dan maken we dit bekend via onze nieuwsbrief. Klik hier als je je voor de nieuwsbrief wilt aanmelden.

Twijfel je of ondernemerschap iets voor jou is? Realiseer je dat je als ambachtsman of -vrouw vrijwel zeker je inkomen als zelfstandig ondernemer zult verdienen. Ten opzichte van loondienst zijn er voor- en nadelen. Verdiep je hierin. Gebruik bijvoorbeeld de vragenlijst op onze website als hulpmiddel om duidelijk te krijgen of ondernemerschap bij jou past in deze fase van je leven.

In het ambacht werken voornamelijk ondernemers. Zij werken met collega-ondernemers samen en nemen meestal geen personeel aan. Dit betekent dat als je je opleiding hebt afgerond en je als vakman aan de slag wilt, je ook ondernemer moet worden. Als je dat niet wilt, meld je dan niet aan. Het volgen van de opleiding is dan zonde van de investering!

Een ambacht moet je 'in de vingers' krijgen om hiermee in je inkomen te kunnen voorzien. Dat kost tijd. De richtduur voor de opleiding is 1,5 jaar* en is voltijds (38 uur per week). In de opleiding is leidend dat wat je moet 'kunnen en kennen' (zoals neergelegd in het diplomaprofiel).

De leermeester bepaalt wanneer je klaar bent voor het examen. Uiterlijk 1,5 jaar na de start van je opleiding vindt de gezellenproef (het examen) plaats. Als jij en je leermeester vaststellen dat er nog iets meer tijd nodig is dan 1,5 jaar, dan kan het opleidingstraject met enkele maanden worden verlengd (tot maximaal 2 jaar inclusief herexamen).
 
*Met uitzondering van de opleiding parketteur. Hiervoor is de richtduur tijdelijk 1 jaar

Een ambacht leer je door handelingen heel vaak te herhalen. Hoe de ideale hout-pin-verbinding voelt, hoe je afval beperkt bij het leggen van een parketvloer of hoe je in één keer een rits goed inzet. Om te excelleren in je vak moet je dit ambacht jarenlang uitoefenen.

Nee, dat kan niet. De opleiding is voltijds (38 uur, vijf werkdagen per week).

Nee, dat kan niet. Om in 1,5 jaar de opleiding met succes te kunnen voltooien moet je voldoende affiniteit met het ambacht hebben. Bedenk voor welk ambacht dat geldt en bekijk de selectiecriteria op de opleidingspagina.

Als je behoort tot de doelgroep leggen wij de van jou ontvangen informatie naast de selectiecriteria die op de opleidingspagina staan.

Op elke opleidingspagina vind je een afbeelding van het totale proces van aanmelding tot start.

Dan start de matchingfase. Wij gaan dan samen met jou op zoek naar een leermeester in jouw regio. Als we een leermeester hebben gevonden ga jij enkele dagen meedraaien binnen zijn bedrijf. Zo krijg je een realistisch beeld van het werkplekleren en het vak. Als jij en de potentiële leermeester verwachten dat jij het vak in 1,5 jaar van en bij hem wilt leren, ronden we de matchingfase af en starten we de inschrijvingsfase. In deze fase leggen we afspraken formeel vast.

Op elke opleidingspagina vind je een afbeelding van het totale proces van aanmelding tot start.

Nee. Tijdens de inschrijvingsfase ontvang je van ons een leerovereenkomst. Hiermee kun je naar het UWV. Het UWV geeft vervolgens een beschikking af waarin is bepaald dat jij bent vrijgesteld van de sollicitatie- en acceptatieplicht. 

Elke gemeente bepaalt zelf of men bijstandsgerechtigden toestemming geeft dit traject te volgen. Helaas is onze ervaring dat gemeenten deze toestemming niet altijd verlenen.

Nee, maar denk voor je start wel heel goed na over de financiële consequenties. Je heb dan namelijk geen inkomen (of valt terug op een bijstandsuitkering).

Onze ervaring is dat dat zelden gebeurt. Mocht dat onverhoopt toch gebeuren, dan doen we er alles aan om een vervanger te vinden.

AmbachtNederland baseert haar opleidingsaanbod op de behoefte in kleinschalige ambachtelijke branches. Als ondernemers ons benaderen bespreken wij of het zinvol is met ons een opleiding te ontwikkelen. Dat doen we alleen als zo'n opleiding er daadwerkelijk voorziet in een arbeidsmarktbehoefte.

Als je op de hoogte wilt blijven over ontwikkelingen binnen de Ambachtsacademie kun je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Klik hier als je je voor de nieuwsbrief wilt aanmelden.

Als jij ondernemer bent in een kleinschalig ambacht en instroomproblemen signaleert, laat het ons dan weten via info@ambachtnederland.nl of 079 - 7370015.

Onze opleidingen zijn voor ondernemende mensen. Na de opleiding beschik je over voldoende vaardigheden om als ambachtelijk ondernemer aan de slag te gaan. De waardering voor het ambacht is groot en neemt toe. Veel ondernemers bereiden zich voor op hun pensioen en zoeken een bedrijfsopvolger. Volop kansen dus, maar die moet je wel zelf grijpen. 

Op deze pagina kun je onze folder over de Ambachtsacademie digitaal bekijken.