Opleiding

Tassenmaker

 Tassenmakers in Nederland hebben een prachtig vak. Heb jij aantoonbare ervaring met het werken met je handen? En ben je werkloos? Lees dan verder.

Ambachtsacademie

Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen.

Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen.

Om te worden toegelaten tot een opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Arbeidsmarktperspectief

De arbeidsmarktbehoefte bepaalt hoeveel mensen we per opleiding en per regio toelaten. Hiervoor maken wij een inschatting van het aantal nieuwe ondernemers dat na afronding van de opleiding in het inkomen kan voorzien. Dit doen wij in nauw overleg met ondernemers die al in de branche actief zijn. We kijken daarbij ook naar de spreiding over het land.

Is deze opleiding iets voor jou?
 • Voltijds opleiding
 • 1,5 jaar
 • In de leer bij een Tassenmaker
 • In de eigen regio
 • Voor werkloze kandidaten
 • Die als ondernemer aan de slag willen
Ja, ik meld me aan!

Over het vak

Als tassenmaker ontwerp en maak je unieke of in relatief kleine series tassen, riemen, lederwaren en accessoires. Je werkt het ontwerp uit door deze op papier te schetsen of met behulp van de computer. In dit vak is creativiteit bijzonder belangrijk om steeds met nieuwe ideeën en creaties te komen. Het ontwerpen en maken doe je in opdracht of voor een eigen tassenlijn.

Je werk is uniek en vraagt veel aandacht, vakmanschap én tijd. Bij het maken van een tas voor een klant, zorg je dat je vooraf precies weet wat de klant wil en waarvoor de klant de tas wil gebruiken.

Het snijden, stansen, schalmen, bewerken en monteren gebeurt zowel handmatig als met een machine. Handmatig leer bewerken vraagt een specifieke techniek en vaardigheid. Als tassenmaker maak je een keuze waarin je je specialiseert.

Als tassenmaker werk je meestal in je eigen atelier als zelfstandig ondernemer. Dit vraagt ook ondernemersvaardigheden.

Over de opleiding

De opleiding tassenmaker volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren vakman of -vrouw. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van tassenmaker.

Sleutelactiviteiten

 • een product ontwerpen
 • tassen en/of accessoires vervaardigen
 • producten en diensten verkopen

Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma van 10 dagdelen bij Qredits. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land.

Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam tassenmaker een onderneming kunt starten.

Beroeps- en diplomaprofiel

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Tassenmaker bij de Ambachtsacademie?

Meer informatie

Voor wie

Bij de selectie van kandidaten voor de opleiding tassenmaker kijken we naar een aantal aspecten.

Belangrijk is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien. 

Daarom kijken we in ieder geval of je:

 • een goed beeld hebt van het vak dat je wilt leren
 • écht gemotiveerd bent om 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) opgeleid te worden tot ondernemer
 • creatief, sociaal vaardig en ondernemend bent
 • conditie goed is

En beoordelen we of je beschikt over:

 • ervaring met het bewerken van stoffen en leer, zowel handmatig als met een machine
 • ervaring met het maken van een ontwerp
  Let op: het gaat om hobbymatige ervaring
 • ideeën over een bedrijfsformule. De markt voor tassen is groot maar ondernemerschap is vereist voor voldoende afzet.

Het Ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze kandidaten. We kunnen je aanmelding daarom alleen in behandeling nemen als je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je ontvangt een WW- of bijstandsuitkering of bent niet-uitkeringsgerechtigd,
 • Je bent gedurende 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) beschikbaar voor het opleidingstraject
Lees meer

Waar leiden we mensen op

We leiden in het hele land een beperkt aantal tassenmakers op. Wij streven naar een landelijke spreiding van opleidingsplekken waarmee de behoefte aan nieuwe vakbekwame tassenmakers wordt ingevuld.

Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Benieuwd naar wat anderen zeggen?

Wil jij je ook aanmelden voor de opleiding Tassenmaker?