Opleiding

Smid

Smeden in Nederland hebben een prachtig vak én ruimte voor instroom van nieuwe ondernemers. Ben je fit en sterk genoeg om dit ambacht uit te oefenen? Beschik je over een lasdiploma? En ben je werkloos? Lees dan verder.

Ambachtsacademie

Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen.

Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen.

Om te worden toegelaten tot een opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Arbeidsmarktperspectief

De arbeidsmarktbehoefte bepaalt hoeveel mensen we per opleiding en per regio toelaten. Hiervoor maken wij een inschatting van het aantal nieuwe ondernemers dat na afronding van de opleiding in het inkomen kan voorzien. Dit doen wij in nauw overleg met ondernemers die al in de branche actief zijn. We kijken daarbij ook naar de spreiding over het land. 

Is deze opleiding iets voor jou?
 • Voltijds opleiding
 • 1,5 jaar
 • In de leer bij een Smid
 • In de eigen regio
 • Voor werkloze kandidaten
 • Die als ondernemer aan de slag willen
Ja, ik meld me aan!

Over het vak

Als smid ontwerp en maak je metalen voorwerpen. Je werkt in een siersmederij of werkplaats die ingericht is op het smeden en gebruikt diverse technieken om metaal te bewerken en ijzer te smeden. Je maakt smeedwerk en constructies voor verschillende industrieën, gebouwen en particulieren.

Je verwarmt ijzer of een ander metaal tot een hoge temperatuur tot het vervormbaar is. Dit doe je met vuur, aangeblazen door een ventilator, of een gas- of elektrische oven of een gasbrander. Op het aambeeld smeed je het in de gewenste vorm of voer je andere bewerkingen uit zoals splijten, rekken, stuiken, buigen of wellen.
 
Je blijft het werkstuk verwarmen om het te blijven vervormen en de spanning in het materiaal, ontstaan door de bewerking met een smidshamer, op te heffen. Hierna verfraai je het voorwerp door het onder andere te graveren, polijsten en behandelen met een coating. Als smid krijg je te maken met extreme hitte en zware materialen.
 
Als smid werk je meestal als zelfstandig ondernemer. Dit vraagt ook ondernemersvaardigheden.

Over de opleiding

De opleiding smid volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren vakman of -vrouw. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van smid.

Sleutelactiviteiten

 • voorbereiden smeedwerk
 • vervaardigen smeedwerk
 • assembleren en monteren smeedwerk of constructies
 • meten en controleren van vervaardigd ijzerwerk
 • afwerken uitgevoerd smeedwerk

Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma van 10 dagdelen bij Qredits. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land.

Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam smid een onderneming kunt starten.

Meer zien?
De Smid in beeld
Beroeps- en diplomaprofiel

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Smid bij de Ambachtsacademie?

Meer informatie

Voor wie

Bij de selectie van kandidaten voor de opleiding smid kijken we naar een aantal aspecten.

Belangrijk is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien. 

Daarom kijken we in ieder geval of je:

 • een goed beeld hebt van het vak dat je wilt leren
 • écht gemotiveerd bent om 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) opgeleid te worden tot ondernemer
 • creatief, sociaal vaardig en ondernemend bent
 • conditie goed is

En beoordelen we of je beschikt over:

 • ervaring met het bewerken van metaal (een lasdiploma is een pré, MIG-MAG niveau 1 volstaat). Let op: het gaat om hobbymatige ervaring
 • een goede conditie (dit is essentieel als je deze opleiding wilt volgen)
 • gedachten over een bedrijfsformule. De markt voor smeedwerk is beperkt en vraagt om ondernemende personen

Het Ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze kandidaten. We kunnen je aanmelding daarom alleen in behandeling nemen als je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je ontvangt een WW- of bijstandsuitkering of bent niet-uitkeringsgerechtigd,
 • Je bent gedurende 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) beschikbaar voor het opleidingstraject
Lees meer

Waar leiden we mensen op

We leiden in het hele land smeden op. Wij streven naar een landelijke spreiding van een beperkt aantal opleidingsplekken waarmee de behoefte aan nieuwe vakbekwame smeden wordt ingevuld.

"Ik heb dertig jaar in de industrie gewerkt en ben door omstandigheden smid geworden, maar het past bij me"
Rupert Kühn - Smederij Kühn
Lees hier het verhaal van voormalig leerling Rupert
Wil jij je ook aanmelden voor de opleiding Smid?