Siersmid Rupert Kühn: "Siersmid worden, het kan via de Ambachtsacademie"

In het Drentse Pesse is Rupert Kühn bezig met de afronding van zijn opleiding en het opstarten van zijn eigen siersmederij. Wie smeedwerk op maat gemaakt wil hebben, nodigt hij uit contact op te nemen met Smederij Kühn.

Van kind af aan was het talent van Rupert duidelijk: hij is uitermate creatief. Toch ging hij jarenlang aan het werk als proces operator. Toen hij op zijn 57ste werkloos werd, pakte hij de kans om via de Ambachtsacademie het vak van siersmid al werkende te leren. En met succes. Over enkele weken legt hij zijn gezellenproef af en mag hij zich vakbekwaam ondernemer in zijn ambacht noemen. 

Eenvoudig was de weg die hij heeft afgelegd niet. Siersmederijen zijn dun gezaaid in Nederland. Rupert ging de afgelopen 1,5 jaar in Lelystad in de leer bij ervaren siersmid Wout Hammer, terwijl hij in Emmen woonde. Vanwege de grote reisafstand logeerde hij gedurende de opleiding doordeweeks op verschillende locaties in de buurt van zijn leerplek, wat een behoorlijke impact op zijn gezinsleven heeft gehad.

Wout Hammer heeft groot respect voor zijn collega-in-spé. ‘Ik wil Rupert een compliment geven voor zijn enorme doorzettingsvermogen. Hij was er altijd en heeft alles op alles gezet om het vak te leren’. Deze mooie woorden sprak hij in aanwezigheid van Anne Kuik (CDA) en Eppo Bruins (CU). Beide Kamerleden brachten 6 maart 2020 een werkbezoek aan de Ambachtsacademie. Zij zagen in de smederij van Rupert hoe je ook op latere leeftijd een vak kunt leren, als je maar de kans krijgt. 

Meer over de opleiding siersmid
Ben jij ook nieuwsgierig naar onze opleidingen?
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?