Siersmid
Opleiding

Siersmid

Siersmeden in Nederland hebben een prachtig vak én ruimte voor instroom van nieuwe ondernemers. Ben je fit en sterk genoeg om dit ambacht uit te oefenen? Beschik je over een lasdiploma? Ben je werkloos en 40 jaar of ouder? Lees dan verder.

Ambachtsacademie

Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen.

Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen.

Om te worden toegelaten tot een opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Arbeidsmarktperspectief

De arbeidsmarktbehoefte bepaalt hoeveel mensen we per opleiding en per regio toelaten. Hiervoor maken wij een inschatting van het aantal nieuwe ondernemers dat na afronding van de opleiding in het inkomen kan voorzien. Dit doen wij in nauw overleg met ondernemers die al in de branche actief zijn. We kijken daarbij ook naar de spreiding over het land. 

Is deze opleiding iets voor jou?
 • Voltijds opleiding
 • 1,5 jaar
 • In de leer bij een Siersmid
 • In de eigen regio
 • Voor werkloze 40-plussers
 • Die als ondernemer aan de slag willen

Over het vak

Als siersmid ontwerp en maak je metalen voorwerpen. Je werkt in een siersmederij of werkplaats die ingericht is op het smeden en gebruikt diverse technieken om metaal te bewerken en ijzer te smeden. Je maakt smeedwerk en constructies voor verschillende industrieën, gebouwen en particulieren.

Je verwarmt ijzer of een ander metaal tot een hoge temperatuur tot het vervormbaar is. Dit doe je met vuur, aangeblazen door een ventilator, of een gas- of elektrische oven of een gasbrander. Op het aambeeld smeed je het in de gewenste vorm of voer je andere bewerkingen uit zoals splijten, rekken, stuiken, buigen of wellen.
 
Je blijft het werkstuk verwarmen om het te blijven vervormen en de spanning in het materiaal, ontstaan door de bewerking met een smidshamer, op te heffen. Hierna verfraai je het voorwerp door het onder andere te graveren, polijsten en behandelen met een coating. Als siersmid krijg je te maken met extreme hitte en zware materialen.
 
Als siersmid werk je meestal als zelfstandig ondernemer. Dit vraagt ook ondernemersvaardigheden.

Over de opleiding

De opleiding siersmid volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren vakman of -vrouw. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van siersmid.

Sleutelactiviteiten

 • voorbereiden smeedwerk
 • vervaardigen smeedwerk
 • assembleren en monteren smeedwerk of constructies
 • meten en controleren van vervaardigd ijzerwerk
 • afwerken uitgevoerd smeedwerk

Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma van 10 dagdelen bij Qredits. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land.

Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam siersmid een onderneming kunt starten.

Beroeps- en diplomaprofiel

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Siersmid bij de Ambachtsacademie?

Meer informatie
Siersmid

Voor wie

Bij de selectie van kandidaten voor de opleiding siersmid kijken we naar een aantal aspecten.

Belangrijkste uitgangspunt is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien. 

Daarom kijken we of je:

 • beschikt over een lasdiploma
 • voldoende ervaring hebt met het bewerken van metaal
 • fysiek sterk bent en over voldoende kracht beschikt om te werken met zwaar gereedschap
 • een realistisch beeld hebt van het werken als siersmid
 • volledig gaat voor het ondernemerschap en bijbehorende aspecten
 • intrinsiek gemotiveerd bent om 1,5 jaar voltijds een leerwerktraject te volgen

Het Ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze veertigplussers. Er zijn nog geen andere financieringsmogelijkheden. We kunnen je aanmelding daarom alleen in behandeling nemen als je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je bent 40 jaar of ouder;
 • ontvangt een WW- of bijstandsuitkering,
 • of bent niet-uitkeringsgerechtigd (zie veelgestelde vragen voor toelichting).
 • Je bent gedurende 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) beschikbaar voor het opleidingstraject
Lees meer

Waar leiden we op

Buiten de rode cirkel kunnen we op dit moment nog leerlingen plaatsen.

Deze opleiding is voor mij dé kans om te doen wat bij me past!
Claudia Potgieter, leerling Ambachtsacademie
Lees meer ervaringen
Wil jij je ook aanmelden voor de opleiding Siersmid?
Van aanmelding tot start (gemiddelde doorlooptijd drie maanden)
Bekijk hier welke we stappen we doorlopen vanaf het moment dat je je aanmeldt tot het moment dat je start met je opleiding in het bedrijf van een leermeester.
1. Aanmelding
2. Selectie
3. Matching
4. Inschrijving
Start van je opleiding
Siersmid
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?