Schoenhersteller Gerard de Kluyver: "Op een oude schoen moet je het leren

Vijf dagen per week het vak leren in de praktijk, voor Gerard de Kluyver (rechts op de foto) dé manier om schoenhersteller te worden. Een kans die hij pakte toen hij de Ambachtsacademie ontdekte. Na tientallen jaren in de zorg en de retail was het tijd voor een ommezwaai. En die maakte hij in de loop van 2018, toen hij ging doen wat hij altijd al wilde: ‘met zijn handen werken!’. Hij fietst nu elke werkdag van zijn woonplaats Den Haag naar zijn leerbedrijf in Zoetermeer.

Voor deze fitte vijftiger geen probleem. Het werk geeft hem voldoening, energie en weer een duurzaam perspectief. Samen met zijn leermeester Vincent (links op foto) , werkt hij fulltime in het bedrijf van meesterschoenmaker Tico Roozendaal. ‘Bij elke zool die ik repareer kijkt Vincent met me mee. Ik hoor direct wat goed is, wat beter kan en dan leer je snel, heel snel. Je moet gewoon heel veel oefenen.’

Voor dat oefenen hebben ze een slimme oplossing bedacht. Om te voorkomen dat Gerard moest beginnen met schoenen van klanten, oefende hij met kapotte schoenen die zijn ingezameld voor een goed doel. Voordat ze werden opgestuurd naar een ontwikkelingsland, repareerde hij ze. Ritsen, zolen, hakken en voeringen werden door hem vervangen of hersteld. Vele schoenen zijn door zijn handen gegaan. En nu ruim een half jaar na de start van de opleiding, werkt hij ook voor klanten. Oefening baart kunst! Of zoals Gerard zelf zegt: ‘Op een oude schoen moet je het leren’.

Meer over de opleiding schoenhersteller
Ben jij ook nieuwsgierig naar onze opleidingen?
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?