Opleiding

Schoenhersteller

Schoenherstellers in Nederland hebben een prachtig vak én ruimte voor instroom van nieuwe ondernemers. Heb jij aantoonbare ervaring met het werken met je handen? En ben je werkloos? Lees dan verder.

Ambachtsacademie

Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen.

Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen.

Om te worden toegelaten tot een opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Arbeidsmarktperspectief

De arbeidsmarktbehoefte bepaalt hoeveel mensen we per opleiding en per regio toelaten. Hiervoor maken wij een inschatting van het aantal nieuwe ondernemers dat na afronding van de opleiding in het inkomen kan voorzien. Dit doen wij in nauw overleg met ondernemers die al in de branche actief zijn. We kijken daarbij ook naar de spreiding over het land.

Is deze opleiding iets voor jou?
 • Voltijds opleiding
 • 1,5 jaar
 • In de leer bij een schoenhersteller
 • In de eigen regio
 • Voor werkloze kandidaten
 • die als ondernemer aan de slag willen
 • in een branche met veel werk
Ja, ik meld me aan!

Over het vak

Als schoenhersteller zorg je voor het onderhoud en de reparatie van schoenen en kleine lederwaren. Je werkt zowel in de werkplaats als achter de verkoopbalie in een schoenmakerij. Aan de verkoopbalie neem je te repareren schoenen en lederwaren in ontvangst en verkoop je kleine artikelen voor bijvoorbeeld schoenverzorging.
 
In de werkplaats (meestal in dezelfde ruimte) repareer je het zolen, hakken, het onderwerk, de schacht en het binnenwerk van schoenen. Daarnaast repareer je ook riemen, tassen en andere lederwaren. Je werkt onder andere met poets-, schuur- en naaimachines en andere gereedschappen. Ook heb je veel contact met klanten over het beoordelen van en adviseren over reparaties en de kosten.
 
Als schoenhersteller werk je meestal als zelfstandig ondernemer. Dit vraagt ook ondernemersvaardigheden.

Over de opleiding

De opleiding schoenhersteller volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren vakman of -vrouw. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van schoenhersteller.

Sleutelactiviteiten

 • repareren schoenen en kleine lederwaren
 • adviseren van de klant en (bij)verkopen 
 • verzorgen van de werkplaats en winkel
 • verrichten specialistische activititeiten

Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma van 10 dagdelen bij Qredits. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land.

Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam schoenhersteller een onderneming kunt starten.

Beroeps- en diplomaprofiel

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Schoenhersteller bij de Ambachtsacademie?

Meer informatie

Voor wie

Bij de selectie van kandidaten voor de opleiding schoenhersteller kijken we naar een aantal aspecten.

Belangrijk is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien.

Daarom kijken we in ieder geval of je:

 • een goed beeld hebt van het vak dat je wilt leren
 • écht gemotiveerd bent om 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) opgeleid te worden tot ondernemer
 • creatief, sociaal vaardig en ondernemend bent
 • conditie goed is

En beoordelen we of je beschikt over:

 • gedachten over een bedrijfsformule. De branche verandert snel. Jij moet hierop kunnen inspelen.

Het Ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze kandidaten. We kunnen je aanmelding daarom alleen in behandeling nemen als je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je ontvangt een WW- of bijstandsuitkering of bent niet-uitkeringsgerechtigd,
 • Je bent gedurende 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) beschikbaar voor het opleidingstraject
Lees meer

Waar leiden we op

We leiden in het hele land schoenherstellers op. Wij streven naar een landelijke spreiding van een beperkt aantal opleidingsplekken waarmee de behoefte aan nieuwe vakbekwame schoenherstellers wordt ingevuld. 

Instroom per regio

Veel schoenherstellers zijn bereid om iemand op te leiden tot vakbekwaam ondernemer als zij zelf voldoende werk hebben. Op deze kaart kun je zien waar al leerlingen worden opgeleid. Op dit moment kunnen we in heel Nederland opleidingsplaatsen aanbieden.

Zoeken leermeester

Als we je op basis van je aanmelding toelaten, verwachten wij dat het mogelijk is voor jou in jouw regio een leermeester te vinden. Wij gaan hier samen naar op zoek. Onze verwachting stellen wij voortdurend bij op basis van contacten met ondernemers. 

Opleidingsplekken aangeboden

Daarnaast weten wij van leermeesters op onderstaande locaties dat ze zelf op zoek zijn naar een leerling schoenhersteller. Je kunt je voor een van deze plekken aanmelden door te kiezen voor een locatie binnen een voor jou aanvaardbare reisafstand.

Bussum
Deventer
Emmeloord
Enschede
Joure
Swalmen
Zoetermeer

Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Benieuwd naar wat anderen zeggen?

Wil jij je ook aanmelden voor de opleiding Schoenhersteller?