Opleiding

Rietdekker

Rietdekkers in Nederland hebben een prachtig vak én ruimte voor instroom van nieuwe ondernemers. Heb jij aantoonbare ervaring met het werken met je handen? En ben je werkloos? Lees dan verder.

Ambachtsacademie

Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen.

Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen.

Om te worden toegelaten tot een opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Arbeidsmarktperspectief

De arbeidsmarktbehoefte bepaalt hoeveel mensen we per opleiding en per regio toelaten. Hiervoor maken wij een inschatting van het aantal nieuwe ondernemers dat na afronding van de opleiding in het inkomen kan voorzien. Dit doen wij in nauw overleg met ondernemers die al in de branche actief zijn. We kijken daarbij ook naar de spreiding over het land.

Is deze opleiding iets voor jou?
 • Voltijds opleiding
 • 1,5 jaar
 • In de leer bij een Rietdekker
 • In de eigen regio
 • Voor werkloze kandidaten
 • Die als ondernemer aan de slag willen
Ja, ik meld me aan!

Over het vak

Een rietdekker is gespecialiseerd in het bedekken van rieten daken. Je werkt als rietdekker in de buitenlucht aan daken of gevels. Je bedenkt dakconstructies met riet met als doel deze waterkerend, regendicht en windvast te maken. Daarbij blijf je binnen de gestelde eisen vanuit de architectuur, bouwregelgeving en uitvoeringsrichtlijn rieten daken. 
 
Een rietdekker heeft basiskennis van de gebruikte materialen, verschillende dakvormen, constructies, vaktermen en gereedschap. Hij werkt nauwkeurig en is bewust van de veiligheid van werken. Daarnaast beschikt hij over ruimtelijk inzicht en gaat hij efficiënt te werk in het gebruik van materialen. De rietdekker is verantwoordelijk voor een goede uitvoering van het werk.

Als rietdekker werk je meestal als zelfstandig ondernemer. Dit vraagt ook ondernemersvaardigheden.

Over de opleiding

De opleiding rietdekker volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren vakman of -vrouw. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van rietdekker.

Sleutelactiviteiten

 • voorbereiden bestaande (rieten) daken en dak(onder)constructie op renovatie en/of aanpassingen
 • aanbrengen rietbedekking en nokafwerking op dakconstructies (nieuwbouw of renovatie)
 • onderhouden en/of repareren rieten daken
 • onderhouden en inkoop van materialen en gereedschap

Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma van 10 dagdelen bij Qredits. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land.

Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam rietdekker een onderneming kunt starten.

Beroeps- en diplomaprofiel

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Rietdekker bij de Ambachtsacademie?

Meer informatie

Voor wie

Bij de selectie van kandidaten voor de opleiding rietdekker kijken we naar een aantal aspecten.

Belangrijk is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien.

Daarom kijken we in ieder geval of je:

 • een goed beeld hebt van het vak dat je wilt leren
 • écht gemotiveerd bent om 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) opgeleid te worden tot ondernemer
 • creatief, sociaal vaardig en ondernemend bent
 • conditie goed is

En beoordelen we of je beschikt over:

 • ervaring met kluswerkzaamheden (let op: het gaat om hobbymatige ervaring)
 • een goede conditie (dit is essentieel als je deze opleiding wilt volgen)
  Let op: als je hoogtevrees hebt, raden we deze opleiding af

Het Ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze kandidaten. We kunnen je aanmelding daarom alleen in behandeling nemen als je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je ontvangt een WW- of bijstandsuitkering of bent niet-uitkeringsgerechtigd,
 • Je bent gedurende 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) beschikbaar voor het opleidingstraject
Lees meer

Waar leiden we mensen op

We leiden in het hele land rietdekkers op. Wij streven naar een landelijke spreiding van een beperkt aantal opleidingsplekken waarmee de behoefte aan nieuwe vakbekwame rietdekkers wordt ingevuld. 

‘Het is een te mooi vak om verloren te laten gaan’
Ruben de Feijter - Rietdekkersbedrijf de Feijter
Lees hier meer over dit bijzondere ambacht
Wil jij je ook aanmelden voor de opleiding Rietdekker?