'Pianotechnicus Koos Wolff: binnen twee jaar bijna 1000 klanten'

In het voorjaar van 2018 besefte Koos Wolff dat hij zijn baan als leraar Lichamelijke Opvoeding niet ging volhouden tot zijn pensioen. Hij maakte de keuze om zich via de Ambachtsacademie te laten omscholen tot pianotechnicus. Dit was de perfecte keuze voor Koos: “Nu doe ik iets wat ik zelfs ná mijn pensioen wil blijven doen!”.

Je bent sinds januari 2020 gediplomeerd pianotechnicus en ben je zelfstandig pianostemmer met je bedrijf Piano Hattem. Kun je hier iets meer over vertellen?

“Toen ik begon, kreeg ik 600 klanten van één van mijn leermeesters overgedragen. Hierdoor kon ik gelijk beginnen met het stemmen van piano’s als zelfstandig ondernemer. Dat was voor mij een hele goede start! Inmiddels heb ik bijna 1000 klanten, allemaal via mond-tot-mond reclame. Ook heb ik inmiddels geïnvesteerd in een aanhanger en een lift zodat ik piano’s kan transporteren en hierdoor ook andere klanten kan bedienen.”

Hoe ervaarde je de omschakeling naar het leven als zelfstandig ondernemer?

“Die directe link tussen wat je doet en wat je binnen krijgt, heb ik voor het eerst aan de lijve ondervonden. Als ik harder werk en meer piano’s op één dag stem, krijg ik meer geld binnen. Als ik niet werk, dan kom ik tekort. Ik zorg er nu voor dat ik ’s avonds de administratie doe: facturen schrijven en mensen laten weten dat hun piano weer gestemd moet worden om te zorgen dat de agenda vol blijft.”

Wat vind je het leukst aan je werk?

“Het contact met de mensen en het mogen spelen op zoveel verschillende piano’s. Je merkt dat je een goede relatie opbouwt met de klanten en dat ze het leuk vinden als je weer komt. Als ik een piano heb gestemd, speel ik daarna altijd even zodat de tonen zich zetten. Daar maak je de mensen echt blij mee. Ze stoppen dan zelfs met werken om te komen luisteren. Ik krijg soms ’s avonds telefoontjes of appjes van mensen: ‘Ik heb de hele avond weer zitten spelen, hij klinkt zo mooi!’. Daar doe je het voor.”

Hoe heb je de opleiding Pianotechnicus via de Ambachtsacademie ervaren?

“Ik kreeg de kans om bij verschillende leerbedrijven de opleiding te volgen en daar heb ik veel ervaring opgedaan. Ik heb ongelooflijk veel piano’s gestemd, geleerd met diverse gereedschappen te werken en deze gereedschappen zelf te maken. En geleerd over reparatie en montage. Ik kreeg veel vertrouwen van mijn leermeesters. Voor mij was dit de beste manier om dit mooie vak te leren.”

Koos Wolff - PianoHattem
Tel: 06 – 14 29 74 63
E-mail: info@pianohattem.nl
Website: https://pianohattem.nl

Publicatiedatum: 9 december 2021

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Pianotechnicus
Ben jij ook nieuwsgierig naar onze opleidingen?
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?