Opleiding

Pianotechnicus

Ambachtsacademie

Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen.

Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen.

Om te worden toegelaten tot een opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Arbeidsmarktperspectief

De arbeidsmarktbehoefte bepaalt hoeveel mensen we per opleiding en per regio toelaten. Hiervoor maken wij een inschatting van het aantal nieuwe ondernemers dat na afronding van de opleiding in het inkomen kan voorzien. Dit doen wij in nauw overleg met ondernemers die al in de branche actief zijn. We kijken daarbij ook naar de spreiding over het land.

Is deze opleiding iets voor jou?
 • Voltijds opleiding
 • 1,5 jaar
 • In de leer bij een Pianotechnicus
 • In de eigen regio
 • Voor werkloze kandidaten
 • Die als ondernemer aan de slag willen
Ja, ik meld me aan!

Over het vak

Als pianotechnicus stem en onderhoud je piano’s en vleugels. Je klanten zijn particulieren, bedrijven of verenigingen. Tijdens het bezoek aan een klant onderzoek je de technische staat van de piano. Je geeft advies over de onderhouds- en afregelwerkzaamheden die nodig zijn en maakt hier afspraken over.

Bij het stemmen van de piano analyseer je de huidige stemming en voer je stemwerkzaamheden uit, eventueel ondersteund met stemapparatuur, om de stemming te controleren. 

Tijdens het onderhoud verhelp je kleine problemen en maak je de piano schoon. Bij het afregelen zorg je voor een goede afstelling van het mechaniek, zodat de piano goed functioneert en klinkt. 

Als pianotechnicus werk je meestal als zelfstandig ondernemer. Dit vraagt ook ondernemersvaardigheden.

Over de opleiding

De opleiding pianotechnicus volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren vakman of -vrouw. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van pianotechnicus.

Sleutelactiviteiten

 • plannen en advies geven over onderhoud- en stemwerkzaamheden
 • het stemmen van de piano
 • uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden en afregelen van de piano

Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma van 10 dagdelen bij Qredits. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land.

Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam pianotechnicus een onderneming kunt starten.

Beroeps- en diplomaprofiel

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Pianotechnicus bij de Ambachtsacademie?

Meer informatie

Voor wie

Bij de selectie van kandidaten voor de opleiding pianotechnicus kijken we naar een aantal aspecten.

Belangrijk is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien. 

Daarom kijken we in ieder geval of je:

 • een goed beeld hebt van het vak dat je wilt leren
 • écht gemotiveerd bent om 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) opgeleid te worden tot ondernemer
 • creatief, sociaal vaardig en ondernemend bent
 • conditie goed is

En beoordelen we of je beschikt over:

 • kennis over de werking van een piano
 • aantoonbaar technisch inzicht
 • ervaring met het bespelen van een instrument
  Let op: het gaat om hobbymatige ervaring en inzicht

Het Ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze kandidaten. We kunnen je aanmelding daarom alleen in behandeling nemen als je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je ontvangt een WW- of bijstandsuitkering of bent niet-uitkeringsgerechtigd,
 • Je bent gedurende 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) beschikbaar voor het opleidingstraject
Lees meer

Waar leiden we mensen op

We leiden in het hele land pianotechnici op. Wij streven naar een landelijke spreiding van een beperkt aantal opleidingsplekken waarmee de behoefte aan nieuwe vakbekwame pianotechnici wordt ingevuld. 

"Inmiddels heb ik bijna 1000 klanten, allemaal via mond-tot-mond reclame"
Koos Wolff - Piano Hattem
Lees hier het verhaal van voormalig leerling Koos
Wil jij je ook aanmelden voor de opleiding Pianotechnicus?