Over de Ambachtsacademie

Over de Ambachtsacademie

De opleidingen

De opleidingen zijn gebaseerd op het leerling- gezel-meestersysteem, in combinatie met e-learning. Leerlingen gaan in het bedrijf van een leermeester in de leer om de fijne kneepjes te leren en zullen gaandeweg in zekere mate bijdragen aan het productie-proces.

Ervaren ondernemers uit verschillende ambachtelijke branches hebben de opleidingen ontwikkeld. Zij hebben het beroeps- en diplomaprofiel opgesteld waarin is vastgelegd wat iemand moet ‘kunnen en kennen’ om succesvol ondernemer te zijn in het specifieke ambacht. Zij zijn hierbij ondersteund door een onderwijskundig bureau.

Omdat het kleinschalig specialistisch ambacht voornamelijk door ondernemers (zelfstandigen zonder personeel) wordt uitgeoefend, is er in de opleiding ook een onderdeel gericht op het verkrijgen van voldoende kennis en vaardigheden op het gebied van ondernemerschap. Dit traject duurt tien dagdelen (verspreid over meerdere weken) en wordt centraal in het land verzorgd door Qredits.

De opleiding wordt uiterlijk 1,5 jaar na start van je opleiding afgesloten met een gezellenproef (het examen). Verlenging is mogelijk indien leermeester en leerling tot de conclusie komen dat er meer tijd nodig is om het vak ‘in de vingers’ te krijgen. De duur van de opleiding is maximaal twee jaar.

Ben jij ook nieuwsgierig naar onze opleidingen?
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?