Opleiding

Orthopedisch schoenhersteller

Orthopedisch schoenherstellers in Nederland hebben een prachtig vak én ruimte voor instroom van nieuwe ondernemers. Werk jij graag met je handen? Heb je aantoonbare ervaring met het werken met leer? En ben je werkloos? Lees dan verder.

Ambachtsacademie

Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen.

Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen.

Om te worden toegelaten tot een opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Arbeidsmarktperspectief

De arbeidsmarktbehoefte bepaalt hoeveel mensen we per opleiding en per regio toelaten. Hiervoor maken wij een inschatting van het aantal nieuwe ondernemers dat na afronding van de opleiding in het inkomen kan voorzien. Dit doen wij in nauw overleg met ondernemers die al in de branche actief zijn. We kijken daarbij ook naar de spreiding over het land. 

Is deze opleiding iets voor jou?
 • Voltijds opleiding
 • 1,5 jaar
 • In de leer bij een Orthopedisch schoenhersteller
 • In de eigen regio
 • Voor werkloze kandidaten
 • Die als ondernemer aan de slag willen
Ja, ik meld me aan!

Over het vak

Als orthopedisch schoenhersteller werk je in (of in opdracht van) een bedrijf voor orthopedische schoentechniek. Binnen dit vakgebied is behoefte aan een specialist in het herstellen van orthopedische schoenen. 

Als orthopedisch schoenhersteller onderhoudt en/of verricht aanpassingen aan schoenen. Je herstelt het onderwerk, de schacht en het binnenwerk van orthopedische schoenen of schoentechnische voorzieningen. Ook ondersteun je de orthopedisch schoentechnicus bij beoordelen en uitvoeren van herstelwerk.

Voor je aan de slag gaat, maak je eerst een goede diagnose van het benodigde herstelwerk. Dit doe je op basis van het dossier van de klant en de aangereikte schoenen of schoenvoorzieningen. Je voert het herstel uit in nauw overleg met orthopedisch schoentechnicus. 

Je beschikt over gedegen kennis over de medische achtergrond en de oorzaak van de beperkingen in mobiliteit. Ook kun je de specificaties van de gemaakte schoenen en schoenvoorzieningen interpreteren en de werkzaamheden voor herstel overzien. 

Als orthopedisch schoenhersteller werk je veelal als zelfstandig ondernemer. Dit vraagt ook ondernemersvaardigheden.

Over de opleiding

De opleiding orthopedisch schoenhersteller volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren vakman of -vrouw. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van orthopedisch schoenhersteller.

Sleutelactiviteiten

 • ondersteunen bij de diagnose aan de schoen/schoenvoorziening
 • adviseren over herstelwerk
 • repareren orthopedische schoenen of schoentechnische voorzieningen

Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma van 10 dagdelen bij Qredits. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land. 

Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam orthopedisch schoenhersteller een onderneming kunt starten.

Beroeps- en diplomaprofiel

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Orthopedisch schoenhersteller bij de Ambachtsacademie?

Meer informatie

Voor wie

Bij de selectie van kandidaten voor de opleiding orthopedisch schoenhersteller kijken we naar een aantal aspecten. 

Belangrijk is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien. 

Daarom kijken we in ieder geval of je:

 • een goed beeld hebt van het vak dat je wilt leren
 • écht gemotiveerd bent om 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) opgeleid te worden tot ondernemer
 • creatief, sociaal vaardig en ondernemend bent
 • conditie goed is

En beoordelen we of je beschikt over:

 • ervaring met het (be)werken van/met leer (let op: het gaat om hobbymatige ervaring)

Het Ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze kandidaten. We kunnen je aanmelding daarom alleen in behandeling nemen als je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je ontvangt een WW- of bijstandsuitkering of bent niet-uitkeringsgerechtigd,
 • Je bent gedurende 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) beschikbaar voor het opleidingstraject
Lees meer

Waar leiden we mensen op

We leiden in het hele land orthopedisch schoenherstellers op. Wij streven naar een landelijke spreiding van een beperkt aantal opleidingsplekken waarmee de behoefte aan nieuwe vakbekwame orthopedisch schoenherstellers wordt ingevuld.

Ik had geen idee wat ik me bij een orthopedisch schoenhersteller moest voorstellen. Maar ik ben blij dat ik voor deze opleidingsplek heb gekozen"
Herry Brouwer - Loopvisie
Lees hier meer over dit bijzondere ambacht
Wil jij je ook aanmelden voor de opleiding Orthopedisch schoenhersteller?