7 oktober 2018

In het artikel 'Burnout of werkloos?' vertellen twee leerlingen van de Ambachtsacademie waarom zij het roer hebben omgegooid:

Wichard Bonekamp (57) was niet meer gelukkig in zijn baan en zocht na een paar jaar thuiszitten naar een nieuwe uitdaging. Zo kwam hij op de Ambachtsacademie terecht. Twee jaar zat Bonekamp thuis met een WW-uitkering, na een loopbaan van meer dan dertig jaar in de zorg. De rek was eruit, zegt hij. Er werd te veel vergaderd en de doelgroep waarmee hij werkte, veranderde van mensen met psychiatrische problemen naar verstandelijk beperkten.

"Ik ben een doener en wilde wel iets anders doen, maar geen jarenlange opleiding meer volgen." Bonekamp volgde een outplacementtraject en kwam uit bij het beroep orthopedisch-instrumentmaker. "De link naar de zorgsector is misschien een beetje vergezocht, maar ik ben me aan het omscholen tot orthopedisch-schoenhersteller."

Ook Nicole van Wijk (54) begon juni dit jaar aan de Ambachtsacademie. Ze laat zich omscholen tot lijstenmaker, na een paar thuis te hebben gezeten met burn-outklachten. "Het was spannend om weer volledig aan het werk te gaan. Ik had een burn-out en mijn contract werd niet verlengd, maar ik wist dat ik nog jaren moest werken, misschien wel tot mijn zeventigste."

Mooie herinneringen van mensen inlijsten, heeft balans gebracht, vertelt Van Wijk. Ook heeft het de focus verlegd van denkwerk naar handwerk. "Ik heb altijd een kantoorfunctie gehad. Ook leuk, maar ik kreeg toch een burn-out. Dit geeft een hele andere uitdaging", meent ze.

Lees het artikel
Ben jij ook nieuwsgierig naar onze opleidingen?
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?