Meubelmaker
Opleiding

Meubelmaker

Meubelmakers in Nederland hebben een prachtig vak én ruimte voor instroom van nieuwe ondernemers. Werk jij graag met je handen en heb je aantoonbare ervaring met het werken met hout? Ben je werkloos en 40 jaar of ouder? Lees dan verder.

Ambachtsacademie

Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen.

Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen.

Om te worden toegelaten tot een opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Arbeidsmarktperspectief

De arbeidsmarktbehoefte bepaalt hoeveel mensen we per opleiding en per regio toelaten. Hiervoor maken wij een inschatting van het aantal nieuwe ondernemers dat na afronding van de opleiding in het inkomen kan voorzien. Dit doen wij in nauw overleg met ondernemers die al in de branche actief zijn. We kijken daarbij ook naar de spreiding over het land.

Is deze opleiding iets voor jou?
 • Voltijds opleiding
 • 1,5 jaar
 • In de leer bij een Meubelmaker
 • In de eigen regio
 • Voor werkloze 40-plussers
 • Die als ondernemer aan de slag willen

Over het vak

Als meubelmaker ontwerp en maak je meubels op maat uit hout of mdf. Onder ‘meubels’ verstaan we uiteenlopende vaste en verplaatsbare objecten en voorwerpen. Bijvoorbeeld keukens, inbouwkasten, lambriseringen, tafels, stoelen, kasten en bedden. De meubels die je maakt zijn in de basis van hout, maar kunnen ook andere materialen bevatten zoals metaal, kunststof, glas, textiel of natuursteen.

Je werkt in een atelier of de werkplaats van een meubelmakerij en voor een deel (afhankelijk van het soort meubel) op locatie. In het werk gebruik je diverse machines en gereedschappen om meubels te monteren en af te werken. Het vak vraagt creativiteit, technische vaardigheden en kennis van materialen en technieken. Ook moet je goed kunnen inspelen op de wensen van de opdrachtgever.

Dit ambacht voer je in de regel uit als zelfstandig ondernemer. Dit vraagt ook ondernemersvaardigheden.

Over de opleiding

De opleiding meubelmaker volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren vakman of -vrouw. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van meubelmaker.

Sleutelactiviteiten

 • producten vorm geven
 • meubels vervaardigen
 • onderhouden werkplaats en kennis op peil houden

Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma van 10 dagdelen bij Qredits. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land.

Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam meubelmaker een onderneming kunt starten.

Beroeps- en diplomaprofiel

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Meubelmaker bij de Ambachtsacademie?

Meer informatie
Meubelmaker

Voor wie

Bij de selectie van kandidaten voor de opleiding meubelmaker kijken we naar een aantal aspecten.

Belangrijkste uitgangspunt is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien. 

Daarom kijken we of je:

 • over voldoende (hobbymatige) ervaring hebt met werken met het hout of materialen zoals mdf
 • een realistisch beeld hebt van het werken als meubelmaker
 • volledig gaat voor het ondernemerschap en bijbehorende aspecten
 • intrinsiek gemotiveerd bent om 1,5 jaar voltijds een leerwerktraject te volgen

Het Ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze veertigplussers. Er zijn nog geen andere financieringsmogelijkheden. We kunnen je aanmelding daarom alleen in behandeling nemen als je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je bent 40 jaar of ouder;
 • ontvangt een WW- of bijstandsuitkering,
 • of bent niet-uitkeringsgerechtigd (zie veelgestelde vragen voor toelichting).
 • Je bent gedurende 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) beschikbaar voor het opleidingstraject
Lees meer

Waar leiden we op

Alleen buiten de rode cirkel kunnen we op dit moment nog leerlingen plaatsen.

Schitterend, iets moois maken!
Rainier Ramakers, leerling meubelmaker
Lees meer ervaringen
Wil jij je ook aanmelden voor de opleiding Meubelmaker?
Van aanmelding tot start (gemiddelde doorlooptijd drie maanden)
Bekijk hier welke we stappen we doorlopen vanaf het moment dat je je aanmeldt tot het moment dat je start met je opleiding in het bedrijf van een leermeester.
1. Aanmelding
2. Selectie
3. Matching
4. Inschrijving
Start van je opleiding
Meubelmaker
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?