Maatkleermaker Marga Pals

Maatkleermaker Marga Pals: "Je bent de regisseur van je eigen leven"

Toen Marga begin 2019 werkloos werd, ging ze niet bij de pakken neer zitten. In haar online zoektocht naar werk, zag ze dat ze zich kon omscholen tot maatkleermaker met behoud van haar WW-uitkering. En dat sprak haar meteen aan. Al haar hele leven maakte ze zelf kleding. In februari 2019 startte ze met de opleiding via de Ambachtsacademie en ruim 1,5 jaar later rondde ze de opleiding af. 

In augustus 2021 heb je ‘Atelier Mar-Grietje’ opgezet. Kun je ons iets meer vertellen over je bedrijf?

“Ik ben ambulant kleermaker. Ik maak dameskleding op maat of ik pas kleding aan. Dat ik op mijn scooter naar mensen toe ga, is één van mijn belangrijkste services. Gedurende de coronapandemie, komt dit heel goed uit! Op deze manier ontzorg ik mijn klanten. Daarnaast ben ik niet afhankelijk van openingstijden en kan ik de werkzaamheden aan huis uitvoeren.” 

Toen ze net startte, heeft Marga een advertentie in de lokale krant geplaatst. Nu ze  enige naamsbekendheid in haar eigen regio heeft, wil Marga zich verder gaan richten op haar specialisaties: lengtematen en Rock&Roll. “Omdat ik zelf aan de lengte ben, snap ik wat klanten willen en hoe ik aan deze wensen kan voldoen. Hiernaast ben ik ook bekend in de Rock&Roll-scene in Nederland: dit is voor mensen echt een levensstijl! Daar hoort dan ook passende kleding bij.”

Wat betekent het voor jou dat je nu als maatkleermaker werkt?

“In tegenstelling tot de banen die ik had voordat ik met de opleiding via de Ambachtsacademie begon, ben ik nu écht bezig met wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Het is helemaal mooi om te zien dat ik mijn klanten blij maak met wat ik doe. Ik voel me nu helemaal op mijn plek!”

Jij hebt het roer omgegooid. Heb je advies voor anderen?

‘Grijp kansen.’

Marga deed dat. Tijdens de opleiding kwam ze vanuit de WW in de bijstand terecht. Nadat ze haar diploma van de Ambachtsacademie had behaald, heeft ze van haar gemeente veel ondersteuning gehad bij de start van haar eigen bedrijf. “Door wat ik geleerd had tijdens de opleiding via de Ambachtsacademie en met de ondersteuning van de gemeente, had ik uiteindelijk een goede basis om te starten en deed dat ook.” 

“Je bent de regisseur van je eigen leven, dus maak er wat van! Ook met een uitkering zijn er kansen om je passie te volgen.”

Marga is op 25 t/m 27 maart 2022 te vinden op de beurs ‘Vrouw!’ in Leeuwarden.

Marga Pals - Atelier Mar-Grietje
Tzummarum, Friesland
Tel: 06 - 27 35 54 23
E-mail: mar-grietje@outlook.com
Website: http://mar-grietje.nl/

Publicatiedatum: 17 december 2021

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Maatkleermaker
Ben jij ook nieuwsgierig naar onze opleidingen?
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?