Opleiding

Maatkleermaker

Maatkleermakers in Nederland hebben een prachtig vak. Wil jij professioneel in het ambacht aan de slag? En heb je aantoonbare ervaring met het maken van kleding? Lees dan verder.

Ambachtsacademie

Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen.

Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen.

Aanmelden kan als je:

- voltijds beschikbaar bent (5 dagen, 38 uur per week) en
- de opleiding zonder financiële vergoeding of salaris kuknt en wilt volgen (of mogelijk met behoud van een uitkering)

Arbeidsmarktperspectief

Ondernemers zijn graag bereid om iemand op te leiden, als hiervoor voldoende werk beschikbaar is. De arbeidsmarktbehoefte bepaalt dus hoeveel mensen we verspreid over het land opleiden. 

Is deze opleiding iets voor jou?
  • Voltijds opleiding
  • Tot ambachtelijk ondernemer
  • Ongeveer 1,5 jaar
  • In de leer bij een maatkleermaker
  • In de eigen regio
  • Zonder salaris of vergoeding
  • Mogelijk met behoud van een uitkering
Ja, ik meld me aan!

Over het vak

Als maatkleermaker maak je in opdracht van klanten kleding op maat, zoals bijvoorbeeld een bruidsjurk of een herenkostuum. Je bedenkt het ontwerp in samenspraak met je klant en tekent het patroon, eventueel met behulp van een digitaal patroontekensysteem. Het patroon op maat gebruik je voor de productie en samenstelling van het kledingstuk.
 
Een maatkleermaker is creatief in het bedenken van oplossingen voor kledingstukken en individuele collecties. En creëert effecten met de keuze voor (combinaties van) materialen, kleuren, technieken, bewerkingen, pasvorm en modellen. De afstemming met de klant vormt een belangrijk onderdeel van het werk.
 
Een maatkleermaker werkt over het algemeen in een eigen atelier/werkruimte (voorzien van goed licht en een geschikte pasruimte met grote spiegel). Voor de uitvoering gebruik je onder andere lock-, zoom-, stik- en naaimachines en apparaten om kleding te strijken en persen. 

Als maatkleermaker werk je veelal als zelfstandig ondernemer zonder personeel. Dit vraagt ook ondernemersvaardigheden.

Over de opleiding

De opleiding maatkleermaker volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren vakman of -vrouw. Tijdens de opleiding ontvang je geen vergoeding. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van maatkleermaker.

Sleutelactiviteiten

  • verricht patroontechnische handelingen
  • verricht naaitechnische handelingen
  • maakt ondernemingsplan en bewaakt ondernemingsbeleid

Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land of online.

Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam maatkleermaker een onderneming kunt starten.

Beroeps- en diplomaprofiel

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Maatkleermaker bij de Ambachtsacademie?

Meer informatie

Voor wie

De opleidingen zijn geschikt voor volwassenen die:

- voltijds beschikbaar zijn (5 dagen, 38 uur per week) en
- in de gelegenheid en bereid zijn om de opleiding te volgen zonder vergoeding of salaris (of mogelijk met behoud van een uitkering)

Daarnaast kijken we bij de selectie van kandidaten voor de opleiding maatklermaker naar een aantal aspecten. 

Belangrijk is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien. 

Daarom kijken we in ieder geval of je:

  • een goed beeld hebt van het vak dat je wilt leren
  • écht gemotiveerd bent om 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) opgeleid te worden tot ondernemer
  • creatief, sociaal vaardig en ondernemend bent
  • conditie goed is

En beoordelen we of je beschikt over:

  • ervaring met het maken, herstellen en aanpassen van kleding
  • ervaring met het aanpassen van een bestaand patroon
    Let op: het gaat om hobbymatige ervaring
Lees meer

Waar leiden we mensen op

We leiden op in de bedrijven van maatkleermakers die lid zijn van de Coöperatie AmbachtNederland. Het aantal opleidingsplaatsen houdt verband met de arbeidsmarktbehoefte en ruimte die ondernemers hebben om op te leiden.

Hier vind je alle vacante opleidingsplaatsen.

Bij elke opleidingsplek staat in welke periode jij je hiervoor kunt aanmelden (de reactietermijn). Als je je vóór het einde van de reactietermijn aanmeldt, ontvang je een mail met het verzoek om aanvullende informatie toe te zenden. Deze hebben we nodig om te beoordelen of jij in 1,5 jaar de opleiding succesvol kunt doorlopen en afronden.

Als wij hiervan overtuigd zijn, ga je kennis maken met de leermeester die de opleidingsplek aanbiedt. Als meerdere kandidaten beschikt zijn, maakt de leermeester met ieder van hen kennis. De leermeester bepaalt uiteindelijk wie hij binnen zijn bedrijf opleidt.

 

"Je bent de regisseur van je eigen leven, dus maak er wat van"
Marga Pals - Atelier Mar-Grietje
Lees hier het verhaal van voormalig leerling Marga
Wil jij je ook aanmelden voor de opleiding Maatkleermaker?