Opleiding

Maatkleermaker

Maatkleermakers in Nederland hebben een prachtig vak én ruimte voor instroom van nieuwe ondernemers. Werk jij graag met je handen en heb je aantoonbare ervaring met het maken van kleding? Ben je werkloos? Lees dan verder.

Ambachtsacademie

Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen.

Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen.

Om te worden toegelaten tot een opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Arbeidsmarktperspectief

De arbeidsmarktbehoefte bepaalt hoeveel mensen we per opleiding en per regio toelaten. Hiervoor maken wij een inschatting van het aantal nieuwe ondernemers dat na afronding van de opleiding in het inkomen kan voorzien. Dit doen wij in nauw overleg met ondernemers die al in de branche actief zijn. We kijken daarbij ook naar de spreiding over het land.

Is deze opleiding iets voor jou?
 • Voltijds opleiding
 • 1,5 jaar
 • In de leer bij een Maatkleermaker
 • In de eigen regio
 • Voor werkloze kandidaten
 • Die als ondernemer aan de slag willen
Ja, ik meld me aan!

Over het vak

Als maatkleermaker maak je in opdracht van klanten kleding op maat, zoals bijvoorbeeld een bruidsjurk of een herenkostuum. Je bedenkt het ontwerp in samenspraak met je klant en tekent het patroon, eventueel met behulp van een digitaal patroontekensysteem. Het patroon op maat gebruik je voor de productie en samenstelling van het kledingstuk.
 
Een maatkleermaker is creatief in het bedenken van oplossingen voor kledingstukken en individuele collecties. En creëert effecten met de keuze voor (combinaties van) materialen, kleuren, technieken, bewerkingen, pasvorm en modellen. De afstemming met de klant vormt een belangrijk onderdeel van het werk.
 
Een maatkleermaker werkt over het algemeen in een eigen atelier/werkruimte (voorzien van goed licht en een geschikte pasruimte met grote spiegel). Voor de uitvoering gebruik je onder andere lock-, zoom-, stik- en naaimachines en apparaten om kleding te strijken en persen. 

Als maatkleermaker werk je veelal als zelfstandig ondernemer zonder personeel. Dit vraagt ook ondernemersvaardigheden.

Over de opleiding

De opleiding maatkleermaker volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren vakman of -vrouw. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van maatkleermaker.

Sleutelactiviteiten

 • verricht patroontechnische handelingen
 • verricht naaitechnische handelingen
 • maakt ondernemingsplan en bewaakt ondernemingsbeleid

Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma van 10 dagdelen bij Qredits. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land.

Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam maatkleermaker een onderneming kunt starten.

Beroeps- en diplomaprofiel

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Maatkleermaker bij de Ambachtsacademie?

Meer informatie

Voor wie

Bij de selectie van kandidaten voor de opleiding maatkleermaker kijken we naar een aantal aspecten. 

Belangrijk is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien. 

Daarom kijken we in ieder geval of je:

 • een goed beeld hebt van het vak dat je wilt leren
 • écht gemotiveerd bent om 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) opgeleid te worden tot ondernemer
 • creatief, sociaal vaardig en ondernemend bent
 • conditie goed is

En beoordelen we of je beschikt over:

 • ervaring met het maken, herstellen en aanpassen van kleding
 • ervaring met het aanpassen van een bestaand patroon
  Let op: het gaat om hobbymatige ervaring

Het Ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze kandidaten. We kunnen je aanmelding daarom alleen in behandeling nemen als je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je ontvangt een WW- of bijstandsuitkering of bent niet-uitkeringsgerechtigd,
 • Je bent gedurende 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) beschikbaar voor het opleidingstraject
Lees meer

Waar leiden we mensen op

We leiden in het hele land maatkleermakers op. Wij streven naar een landelijke spreiding van een beperkt aantal opleidingsplekken waarmee de behoefte aan nieuwe vakbekwame maatkleermakers wordt ingevuld. 

"Je bent de regisseur van je eigen leven, dus maak er wat van"
Marga Pals - Atelier Mar-Grietje
Lees hier het verhaal van voormalig leerling Marga
Wil jij je ook aanmelden voor de opleiding Maatkleermaker?