Lijstenmaker Karin van der Laan: "Ik ben anders gaan kijken naar de wereld om mij heen"

Begin 2018 kreeg Karin te horen dat haar contract niet verlengd zou worden. Een kennis attendeerde haar op de Ambachtsacademie en Karin besloot het roer om te gooien. In juni dat jaar begon ze aan haar opleiding tot lijstenmaker en werd Robbert Bechger (Arts of Lecadre) haar leermeester. En nu, ruim 3,5 jaar later, werkt ze nog steeds in deze Bussumse lijstenmakerij!

Wat vind je zo leuk aan je vak? 

“Het adviseren van klanten past bij mij. Het helpen uitzoeken van een mooie lijst die zorgt dat het in te lijsten werk tot z’n recht komt. Het is prachtig om een klant enthousiast te zien worden. En blij te maken met het resultaat.”

Karin houdt van de variatie van het werk. “Elke dag zijn er weer nieuwe objecten om in te lijsten. Het ene moment lijst je een duur schilderij in, het volgende moment komt een klant binnen met Chinees schrift op rijstpapier. Hierdoor blijft het altijd uitdagend.”

Van alle opdrachten is er één bijzondere die haar nog goed bijstaat. “Zonnecellen. Een zakelijke klant had nieuwe typen zonnecellen die mensen als dakpan konden laten plaatsen. Met drie verschillende patronen. Die hebben we ingelijst om te gebruiken voor presentaties. Dat bedenk je niet, maar lijstenmakers kunnen echt alles inlijsten.” 

Wat heeft de opleiding voor jou veranderd?

“Het is fijn dat ik werk heb waar ik me goed bij voel. Ik ga met plezier naar mijn werk en ben meer ontspannen.”

Daarnaast vertelt Karin dat ze anders naar de wereld om haar heen kijkt. “Een bezoek aan een museum is nu veel interessanter door mijn bredere kennis van lijsten en kunst. Maar ook als ik bij familie en vrienden in huis kom, kijk ik wat daar hangt en hoe ik het zou inlijsten. Het is heerlijk om veel van een vak te weten waar bijna iedereen mee te maken heeft. Dat ik daar nu meer kijk op heb, maakt het leven kleurrijker.”

Dat het vak van lijstenmaker ook fysiek wat van je vraagt, is voor Karin geen probleem. “Ik kan juist niet 5 dagen per week achter een computer zitten. Ik ben blanco de opleiding in gegaan. Het is niet alleen het romantische beeld dat je de hele dag in de werkplaats met lijsten in de weer bent. Je moet ook leren commercieel te denken.”

Als Karin de opleiding op jongere leeftijd had kunnen volgen, had ze dit zeker gedaan. “Dan had ik misschien nog wel een eigen zaak geopend. Nu is me dat een te grote onderneming. Ik ben dan ook erg blij dat ik in dienst kon treden bij mijn leerbedrijf. Dat is niet voor de hand liggend in deze branche.”

Heb je advies aan anderen die zich willen laten omscholen?

“Je bent nooit te oud om ervoor te gaan. Als het meteen goed voelt, dan gaat het vaak ook goed komen. Ik was zelf eind 50, toen ik startte met de opleiding, maar ik heb het gewoon gedaan. Hoe spannend het ook is, ga ervoor. Mijn voormalige leermeester is zelf al op leeftijd maar nog dagelijks in de zaak. Dit werk houdt je jong.”

Publicatiedatum: 27 januari 2022

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Lijstenmaker
Ben jij ook nieuwsgierig naar onze opleidingen?
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?