Lijstenmakers in Nederland hebben een prachtig vak én ruimte voor instroom van nieuwe ondernemers. Werk jij graag met je handen? Heb je aantoonbare ervaring met het werken met hout? En ben je werkloos? Lees dan verder.
Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen.
Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen.
Om te worden toegelaten tot een opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
De arbeidsmarktbehoefte bepaalt hoeveel mensen we per opleiding en per regio toelaten. Hiervoor maken wij een continue inschatting van het aantal nieuwe ondernemers dat na afronding van de opleiding in een eigen inkomen kan voorzien. Dit doen wij in nauw overleg met ondernemers die al in de branche actief zijn.
Als lijstenmaker werk je voor klanten die veelal kunst, foto’s en dierbare herinneringen willen laten inlijsten. Het adviseren en verkopen van lijsten is een belangrijke onderdeel in je dagelijkse werk. Op basis van jouw expertise adviseer je klanten welke lijst het beste past.
Vervolgens ga je aan de slag. Je maakt de lijst zelf of maakt gebruik van lijsten die je inkoopt. Je kunt op verschillende manier inlijsten. Van belang is dat je de verschillende technieken beheerst. Denk aan het snijden van glas, snijden van passe-partouts, verdiepen, opspannen en het inlijsten zelf.
Als lijstenmaker werk je ook vaak op zaterdag. Je werkt meestal als zelfstandig ondernemer in een lijstenmakerij (met winkel). Dit vraagt ook ondernemersvaardigheden.
De opleiding lijstenmaker volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren lijstenmaker. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van lijstenmaker.
Sleutelactiviteiten
Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma van 10 dagdelen bij Qredits. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land.
Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam lijstenmaker een onderneming kunt starten.
Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Lijstenmaker bij de Ambachtsacademie?
Meer informatieBij de selectie van kandidaten voor de opleiding lijstenmaker kijken we naar een aantal aspecten.
Belangrijk is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien.
Daarom kijken we in ieder geval of je:
En beoordelen we of je beschikt over:
Het Ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze kandidaten. We kunnen je aanmelding daarom alleen in behandeling nemen als je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:
We leiden in het hele land lijstenmakers op. Wij streven naar een landelijke spreiding van een beperkt aantal opleidingsplekken waarmee de behoefte aan nieuwe vakbekwame lijstenmakers wordt ingevuld.