Opleiding

Lijstenmaker

Lijstenmakers in Nederland hebben een prachtig vak én ruimte voor instroom van nieuwe ondernemers. Werk jij graag met je handen? Heb je aantoonbare ervaring met het werken met hout? En ben je werkloos? Lees dan verder.

Ambachtsacademie

Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen. 

Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen.

Om te worden toegelaten tot een opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Arbeidsmarktperspectief

De arbeidsmarktbehoefte bepaalt hoeveel mensen we per opleiding en per regio toelaten. Hiervoor maken wij een continue inschatting van het aantal nieuwe ondernemers dat na afronding van de opleiding in een eigen inkomen kan voorzien. Dit doen wij in nauw overleg met ondernemers die al in de branche actief zijn.

Is deze opleiding iets voor jou?
 • Voltijds opleiding
 • 1,5 jaar
 • In de leer bij een Lijstenmaker
 • In de eigen regio
 • Voor werkloze kandidaten
 • Die als ondernemer aan de slag willen
Ja, ik meld me aan!

Over het vak

Als lijstenmaker werk je voor klanten die veelal kunst, foto’s en dierbare herinneringen willen laten inlijsten. Het adviseren en verkopen van lijsten is een belangrijke onderdeel in je dagelijkse werk. Op basis van jouw expertise adviseer je klanten welke lijst het beste past. 

Vervolgens ga je aan de slag. Je maakt de lijst zelf of maakt gebruik van lijsten die je inkoopt. Je kunt op verschillende manier inlijsten. Van belang is dat je de verschillende technieken beheerst. Denk aan het snijden van glas, snijden van passe-partouts, verdiepen, opspannen en het inlijsten zelf. 

Als lijstenmaker werk je ook vaak op zaterdag. Je werkt meestal als zelfstandig ondernemer in een lijstenmakerij (met winkel). Dit vraagt ook ondernemersvaardigheden.

Over de opleiding

De opleiding lijstenmaker volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren lijstenmaker. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van lijstenmaker.

Sleutelactiviteiten

 • opdrachten verwerven en klanten adviseren
 • je werk plannen en organiseren
 • lijsten maken en herstellen
 • opleveren en financieel afwikkelen

Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma van 10 dagdelen bij Qredits. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land. 

Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam lijstenmaker een onderneming kunt starten.

Beroeps- en diplomaprofiel

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Lijstenmaker bij de Ambachtsacademie?

Meer informatie

Voor wie

Bij de selectie van kandidaten voor de opleiding lijstenmaker kijken we naar een aantal aspecten. 

Belangrijk is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien. 

Daarom kijken we in ieder geval of je:

 • een goed beeld hebt van het vak dat je wilt leren
 • écht gemotiveerd bent om 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) opgeleid te worden tot ondernemer
 • creatief, sociaal vaardig en ondernemend bent
 • conditie goed is

En beoordelen we of je beschikt over:

 • ervaring met het werken met glas en hout (let op: het gaat om hobbymatige ervaring)
 • creativiteit en of je secuur bent

Het Ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze kandidaten. We kunnen je aanmelding daarom alleen in behandeling nemen als je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je ontvangt een WW- of bijstandsuitkering of bent niet-uitkeringsgerechtigd,
 • Je bent gedurende 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) beschikbaar voor het opleidingstraject
Lees meer

Waar leiden we op

We leiden in het hele land lijstenmakers op. Wij streven naar een landelijke spreiding van een beperkt aantal opleidingsplekken waarmee de behoefte aan nieuwe vakbekwame lijstenmakers wordt ingevuld.

"Ik ben anders gaan kijken naar de wereld om mij heen"
Karin van der Laan - Arts of Lecadre
Lees heir het verhaal van voormalig leerling Karin
Wil jij je ook aanmelden voor de opleiding Lijstenmaker?