Klusser Karel Jongejans: "Ik zit voor de komende 3 maanden vol!"

Karel was 54 jaar toen hij werkloos werd. Na 26 jaar in een groothandel gewerkt te hebben, zocht hij in eerste instantie een vergelijkbare baan. Ondanks zijn vele contacten kwam hij hierin niet meer aan het werk. Via een banenbeurs van het UWV kwam hij in contact met AmbachtNederland en de omscholing tot klusser. Thuis gekomen vertelde Karel dit aan zijn vrouw. Zij gaf hem het extra zetje om zich aan te melden. Hij had namelijk hun huis zelf gestript en verbouwd en haalde hier veel voldoening uit. Via de Ambachtsacademie ging hij 1,5 jaar in de leer bij Klus & Bouwbedrijf P. Kater in Drachten.

Hoe kijk je terug op je opleiding?

“Ik heb de opleiding van begin tot eind positief ervaren. Ik weet niet wat ik had gedaan als dit niet op mijn pad was gekomen. Dan had ik waarschijnlijk in een situatie gezeten waarin ik minder gelukkig was.”

Na de opleiding had Karel het vertrouwen dat hij nodig had om zijn eigen klussenbedrijf op te zetten. “Ik was al handig, maar moest de kneepjes nog leren van mijn leermeester Piet! Ik ben nogal perfectionistisch. In de opleiding heb ik hieraan moeten werken om klussen op tijd af te krijgen.” Met deze opgedane ervaring heeft Karel in september 2020 klussenbedrijf ‘JKS Jongejans Klus Service’ kunnen opzetten. Ook een ‘klusbus’ en mooi werkpak (zie foto) konden hierbij niet ontbreken.

Wat vind je het leukste aan je werk in je eigen klussenbedrijf?

“Je bepaalt je eigen succes en werkdruk. Welke klussen neem je wel aan en welke niet. Toen ik bij de groothandel werkte, werkte ik 40 uur in 4 dagen. Nu werk ik 30-32 uur in 4 dagen en doe ik op vrijdag mijn administratie en inkopen. Natuurlijk ben ik soms ook ’s avonds nog even bezig als er bijvoorbeeld een offerte verstuurd moet worden of een aanvraag binnenkomt, maar dat vind ik helemaal niet erg. Juist je tijd zelf kunnen indelen, maakt het hartstikke leuk.”

Inmiddels heeft Karel zich weten te specialiseren in toiletrenovaties. “Toen ik steeds meer met toiletten bezig was, merkte ik dat ik me daar goed bij voelde. In het begin van een klus begin je met demonteren en lig je wel eens in de kruipruimte, maar daarna begin je snel met opbouwen en maak je echt iets moois. Je bent een redelijk korte tijd bij mensen thuis en dan heb je veel contact met de klant. Vooral nu veel klanten thuiswerken door corona.”

Wat Karel vooral voldoening geeft, zijn de reacties van de klanten. “Eén van mijn klanten wilde een toilet met allemaal verschillende tegels. Dat was echt zijn droom. Toen ik het af had zei hij ‘Karel, ik ga elke 10 minuten even op het toilet zitten om ernaar te kunnen kijken’. Dan kan mijn dag niet meer stuk”, vertelt hij lachend.

Hoe zijn deze klanten bij jou gekomen?

“Ik krijg nu de meeste klanten via werkspot en mijn Facebook-pagina. Op mijn Facebook-pagina plaats ik al mijn klussen met wat voor- en na-foto’s. Daar krijg ik veel reacties op. Ik zit nu al tot mei vol!”

Heb je advies voor anderen die zich willen laten omscholen via de Ambachtsacademie?

“Als je klusser wilt worden, moet je wel echt affiniteit met het vak hebben. Het zijn maar 18 maanden opleiding. Daarin kun je echt niet alles leren als je nog geen ervaring hebt. Maar als je al graag thuis klust, is dit de perfecte manier om professioneel klusser te worden.”

Karel Jongejans – JKS Jongejans Klus Service
Gorredijk, Friesland (beschikbaar voor klussen in de provincie Friesland)
Tel: 06 – 51 46 90 41
Facebook: JKS Jongejans Klus Service

Publicatiedatum: 7 januari 2022

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Klusser
Ben jij ook nieuwsgierig naar onze opleidingen?
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?