Opleiding

Klusser

Klussers in Nederland hebben een prachtig vak én ruimte voor instroom van nieuwe ondernemers. Werk jij graag met je handen? Heb je aantoonbare ervaring met klussen? En ben je werkloos? Lees dan verder. 

Ambachtsacademie

Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen. 

Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen.

Om te worden toegelaten tot een opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Arbeidsmarktperspectief

De arbeidsmarktbehoefte bepaalt hoeveel mensen we per opleiding en per regio toelaten. Hiervoor maken wij een inschatting van het aantal nieuwe ondernemers dat na afronding van de opleiding in het inkomen kan voorzien. Dit doen wij in nauw overleg met ondernemers die al in de branche actief zijn. We kijken daarbij ook naar de spreiding over het land.

Is deze opleiding iets voor jou?
 • Voltijds opleiding
 • 1,5 jaar
 • In de leer bij een klusser
 • In de eigen regio
 • Voor werkloze kandidaten
 • die als ondernemer aan de slag willen
 • in een branche met veel werk
Ja, ik meld me aan!

Over het vak

Als ondernemer met een klussenbedrijf werk je zelfstandig en voer je onderhoud, reparaties en verbouwingen uit. Je bent verantwoordelijk voor het hele proces van het binnenhalen van opdrachten tot het opleveren van het resultaat. Je werkt op verschillende locaties en in opdracht van verschillende klanten.

De diversiteit van werkzaamheden is groot. Het betreft werk op het gebied van bouwtechniek, elektrotechniek, installatietechniek en onderhoud. Je gaat voor kwalitatief goed werk dat voldoet aan de wensen van de klant en stelt de veiligheid van jezelf en je omgeving in alles wat je doet voorop.

Dit beroep vraagt creativiteit en flexibiliteit, zoals in werkzaamheden als werktijden. Je werkt veel alleen en maakt gebruik van een netwerk van deskundigen (o.a. tegelzetters, parketteurs en schilders).
 
Een klusser werkt over het algemeen als zelfstandig ondernemer. Dit vraagt ondernemersvaardigheden.

Over de opleiding

De opleiding klusser volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren vakman of -vrouw. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van klusser. 

Sleutelactiviteiten

 • werkvoorbereiding
 • uitvoeren diverse kluswerkzaamheden en kleine verbouwingen

Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma van 10 dagdelen bij Qredits. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land.

Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam klusser een onderneming kunt starten.

Meer zien?
De Klusser in beeld
Beroeps- en diplomaprofiel

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Klusser bij de Ambachtsacademie?

Meer informatie

Voor wie

Bij de selectie van kandidaten voor de opleiding klusser kijken we naar een aantal aspecten.

Belangrijk is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien.

Daarom kijken we in ieder geval of je:

 • een goed beeld hebt van het vak dat je wilt leren
 • écht gemotiveerd bent om 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) opgeleid te worden tot ondernemer
 • creatief, sociaal vaardig en ondernemend bent
 • conditie goed is
 • en beschikt over een rijbewijs

En beoordelen we of je beschikt over:

 • brede kluservaring. Hiermee bedoelen wij dat je van de onderstaande 3 klussen in ieder geval met 2 ervaring hebt:
  1. renovatie van een badkamer of toilet
  2. plaatsing van een wand of plafond
  3. stoffering van een woning (behangen, verven en vloerleggen)
  Let op: het gaat om hobbymatige ervaring.

Het Ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze kandidaten. We kunnen je aanmelding daarom alleen in behandeling nemen als je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je ontvangt een WW- of bijstandsuitkering of bent niet-uitkeringsgerechtigd,
 • Je bent gedurende 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) beschikbaar voor het opleidingstraject
Lees meer

Waar leiden we mensen op

We leiden in het hele land klussers op. Wij streven naar een landelijke spreiding van een beperkt aantal opleidingsplekken waarmee de behoefte aan nieuwe vakbekwame klussers wordt ingevuld.

"Ik zit voor de komende 3 maanden vol!"
Karel Jongejans – JKS Jongejans Klus Service
Lees hier het verhaal van voormalig leerling Karel
Wil jij je ook aanmelden voor de opleiding Klusser?