Minister Koolmees reikt eerste diploma's uit

Minister Koolmees reikte op 27 januari de eerste diploma’s uit aan ambachtslieden die binnen de Ambachtsacademie zijn opgeleid. De eerste dertien leerlingen hebben de afgelopen maanden hun opleiding met goed gevolg afgerond. 

We kijken terug op een fantastische bijeenkomst in Amersfoort. Minister Koolmees reikte hier de diploma’s uit aan tien gediplomeerden die door hun familie vergezeld werden. Dit deed hij in aanwezigheid van leerlingen en leermeesters uit het hele land. 

In zijn speech tot de gediplomeerden zei minister Koolmees: "Ik vind het bijzonder eervol om hier weer te zijn. De tijd vliegt. Twee jaar geleden mocht ik de deuren van de Ambachtsacademie openen met een camera van de NOS in mijn nek. Prachtig om te zien hoe dit initiatief zich van onderop heeft ontwikkeld."

Op dit moment worden binnen de Ambachtsacademie 80 mensen opgeleid: tot glazenier, meubelstoffeerder, klusser, orthopedisch schoenhersteller etc. Allemaal mensen die kiezen voor het werken met hart, hoofd en handen. Zij leren het vak in het bedrijf van een leermeester. Er zijn volop ondernemers die hun kennis en kunde willen delen met gemotiveerde leerlingen. 

- de tekst loopt door onder de foto's -

Verschillende ondernemers, waaronder schoenhersteller, parketteurs en klussers, zijn zelfs op zoek naar iemand die zij in 1,5 jaar voltijds mogen opleiden tot vakbekwaam ambachtelijk ondernemer. 

Eén van deze ondernemers is schoenhersteller Coen Staal. Hij heeft twee zaken; in Soest en Houten. "Voor goede schoenmakers zijn er altijd klanten. Ik wil graag iemand opleiden. Misschien kan die straks een zaak van mij overnemen." 

De instroom van  nieuwe ambachtslieden is van doorslaggevend belang voor het kleinschalig specialistisch vakmanschap. Dankzij het doorzettingsvermogen van alle betrokkenen zetten we met elkaar een eerste stap om dit te realiseren. AmbachtNederland is trots op de prestaties van alle gediplomeerden, leerlingen en leermeesters.

Bekijk hier de aftermovie
"Een houten vloer leggen is wel iets anders dat een laminaatje. Ik heb het mooiste vak van de wereld en geef dat graag door!"
Jan van der Kroef, parketteur
Ben jij ook nieuwsgierig naar onze opleidingen?
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?