Opleiding

Kledingreparateur

Kledingreparateurs in Nederland hebben een prachtig vak én ruimte voor instroom van nieuwe ondernemers. Werk jij graag met je handen? Heb je aantoonbare ervaring met het maken van kleding? En ben je werkloos? Lees dan verder. 

Ambachtsacademie

Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen.  

Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen. 

Om te worden toegelaten tot een opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. 

Arbeidsmarktperspectief 

De arbeidsmarktbehoefte bepaalt hoeveel mensen we per opleiding en per regio toelaten. Hiervoor maken wij een inschatting van het aantal nieuwe ondernemers dat na afronding van de opleiding in het inkomen kan voorzien. Dit doen wij in nauw overleg met ondernemers die al in de branche actief zijn. We kijken daarbij ook naar de spreiding over het land. 

Is deze opleiding iets voor jou?
 • Voltijds opleiding
 • 1,5 jaar
 • In de leer bij een Kledingreparateur
 • In de eigen regio
 • Voor werkloze kandidaten
 • Die als ondernemer aan de slag willen
Ja, ik meld me aan!

Over het vak

Als kledingreparateur maak en verstel je gedragen en nieuwe kleding. Je beschikt over veel kennis van stoffen en weet hoe je kledingstukken kunt vermaken en repareren. Je werkt meestal vanuit een naaiatelier (met winkel). Je maakt gebruik van onder andere lock-, zoom-, stik- en naaimachines en apparaten om kleding te strijken en persen.  

Je hebt in je werk veel contact met klanten en moet een goed gevoel voor kleding hebben. Door netjes en planmatig te werken zorg je dat je op tijd en naar wens het kledingstuk klaar hebt. Een kledingreparateur streeft naar kwaliteit en staat open voor nieuwe technieken en ontwikkelingen. 

Als kledingreparateur werk je meestal als zelfstandig ondernemer. Dit vraagt ook ondernemersvaardigheden. 

Over de opleiding

De opleiding kledingreparateur volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren vakman of -vrouw. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van kledingreparateur. 

Sleutelactiviteiten

 • contact leggen met de klant en opdracht formuleren 
 • uitvoeren van herstelwerkzaamheden en veranderingen 
 • plannen van de werkzaamheden en kwaliteitsbewaking 
 • denken en handelen als ondernemer 

Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma van 10 dagdelen bij Qredits. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land. 

Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam kledingreparateur een onderneming kunt starten. 

Beroeps- en diplomaprofiel

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Kledingreparateur bij de Ambachtsacademie?

Meer informatie

Voor wie

Bij de selectie van kandidaten voor de opleiding kledingreparateur kijken we naar een aantal aspecten. 

Belangrijk is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien. 

Daarom kijken we in ieder geval of je:

 • een goed beeld hebt van het vak dat je wilt leren
 • écht gemotiveerd bent om 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) opgeleid te worden tot ondernemer
 • creatief, sociaal vaardig en ondernemend bent
 • conditie goed is

En beoordelen we of je beschikt over:

 • ervaring met het maken, herstellen of aanpassen van kleding (let op: het gaat om hobbymatige ervaring)

Het Ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze kandidaten. We kunnen je aanmelding daarom alleen in behandeling nemen als je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je ontvangt een WW- of bijstandsuitkering of bent niet-uitkeringsgerechtigd,
 • Je bent gedurende 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) beschikbaar voor het opleidingstraject
Lees meer

Waar leiden we op

We leiden in het hele land kledingreparateurs op. Wij streven naar een landelijke spreiding van een beperkt aantal opleidingsplekken waarmee de behoefte aan nieuwe vakbekwame kledingreparateurs wordt ingevuld. 

"Toen ik via het UVW van de Ambachtsacademie hoorde wist ik meteen: dit is iets voor mij!"
Joan de Kort - Joan's Naald en Draad Kledingreparatie
Beluister en bekijk hier het verhaal van voormalig leerling Joan
Wil jij je ook aanmelden voor de opleiding Kledingreparateur?