Keramist

Keramist

Op dit moment geldt voor deze opleiding een instroomstop. Er zijn zoveel opleidingsplekken als dat er jaarlijks behoefte is aan nieuwe keramisten. Het maximale aantal geselecteerde kandidaten is bereikt. 

Wil jij de opleiding tot keramist volgen bij de Ambachtsacademie? Dan is het belangrijk om van tevoren te weten welke werkzaamheden daarbij horen. Zo begin je goed voorbereid aan je nieuwe uitdaging.

De keramist, als zelfstandig vakman en ondernemer, ontwikkelt een onderscheidende eigenheid en identiteit met een eigen kenmerkende stijl. De keramist ontwerpt en vervaardigt keramische producten en zet deze in de markt. De producten worden vervaardigd van klei, soms in combinatie met andere materialen. Dit doet de keramist autonoom of in opdracht. De producten kunnen als een unica of in kleine oplagen vervaardigd worden. Het kan gaan om toegepaste vormgeving (gebruiksgoederen die functioneel zijn) of vrije vormgeving (kunstobjecten/kunstuiting) en mogelijke mengvormen.

De werkzaamheden van de keramist zijn te verdelen in de volgende sleutelactiviteiten:

 • ontwikkelen van een onderscheidende eigenheid en identiteit; 
 • ontwerpen van keramische producten;
 • vervaardigen van keramische producten;
 • verkopen van producten en diensten.

De keramist werkt als zelfstandige (vaak zonder personeel) in een eigen geoutilleerd atelier/werkruimte of in dienst van een klein of groter productiebedrijf. 

In de werkruimte zijn (ook afhankelijk van de specifieke te gebruiken technieken) draaischijven, gietmallen, werktafels, glazuurspuitcabines, ovens, afzuiginstallaties, strengpersen, kleiwalsen en wasbakken met slibafvoer installaties aanwezig, evenals klei, (grondstoffen voor het maken van) glazuur en andere benodigde materialen en gereedschappen. Het atelier moet voorzien zijn van goed licht. In verband met schadelijke stoffen moet er in het atelier een afzuiginstallatie aanwezig zijn en moet het eenvoudig schoon te maken zijn.

Het atelier kan zijn verdeeld in een afzonderlijk werkruimte en een expositiedeel waar de klanten/opdrachtgevers ontvangen worden. De keramist onderhoudt contact met klanten, opdrachtgevers en leveranciers. Dit kunnen galeriehouders, architecten, detaillisten of particulieren zijn.

Arbeidsmarktperspectief

In 2013 waren er 565 ondernemingen terwijl dat er in 2017 nog ruim 300 waren. Keramisten zijn voornamelijk gevestigd als zelfstandig ondernemer. Qua bedrijfsformule zal een ondernemer creatief moeten zijn en biedt, naast het zelf vervaardigen van producten, mogelijk ook workshops aan.

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot keramist bij de Ambachtsacademie? Vul dan hier je gegevens in en sturen wij je het beroeps- en diplomaprofiel per e-mail op.

 
1 Start 2 Complete

Tijdens jouw opleiding bij de Ambachtsacademie ga je (voltijds) in de leer bij een vakbekwame ondernemer. Deze leermeester zal jou in 1,5 jaar (en maximaal twee jaar) de praktische basis van het vak leren aan de hand van een opleidingshandboek. Je leermeester begeleidt je door middel van instructies, opdrachten en beoordelingen van je werk. Je voortgang wordt bijgehouden in je digitale leeromgeving. Tijdens jouw opleiding bouw je een eigen ontwikkeldossier op door het uitvoeren van opdrachten en toetsen.

Omdat je na je opleiding hoogstwaarschijnlijk als ondernemer je inkomen zult verdienen, is er ook een onderdeel gericht op het verkrijgen van voldoende kennis en vaardigheden op het gebied van ondernemerschap. Dit traject duurt 10 dagdelen (verspreid over meerdere weken) en wordt centraal in het land verzorgd door Qredits.

Je sluit je opleiding af met een examen. Dit wordt afgenomen door de leermeester en een door de Ambachtsacademie aangewezen onafhankelijke beoordelaar, een andere leermeester. 

De Ambachtsacademie is bedoeld voor iedereen die als zelfstandig ondernemer in het kleinschalig ambacht aan de slag wil om zo in een eigen inkomen te voorzien. Van degenen die zich aanmelden wordt verwacht dat zij over voldoende algemene ontwikkeling beschikken. Hierbij wordt uitgegaan van een eerder genoten opleiding op MBO-niveau 3 à 4 of hieraan gelijk te stellen ervaring.

Dankzij financiering van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maatschappelijk investeerder Start Foundation en dankzij het UWV kunnen op dit moment 200 werkloze vijftigplussers de opleiding volgen.

Zodra de opleiding een feit is, kun je deze op elk moment, verspreid over het land volgen. Op dit moment kun je je aanmelden voor de volgende opleidingen:

 • Fietshersteller
 • Glazenier (nog een enkele plek)
 • Haarwerkspecialist (nog een enkele plek)
 • Keramist (vol)
 • Kledingreparateur
 • Klusser
 • Lijstenmaker
 • Maatkleermaker (vol)
 • Meubelmaker (nog een enkele plek)
 • Meubelstoffeerder
 • Orthopedisch schoenhersteller
 • Parketteur
 • Pianotechnicus (vol)
 • Rietdekker
 • Schoenhersteller
 • Siersmid (vol)
 • Stand- en interieurbouwer
 • Tassenmaker (vol)

Hiernaast zullen er in de loop van dit jaar nog een aantal opleidingen starten.

Meld je vandaag nog aan als je één van deze opleidingen wilt volgen. Aanmelding is geheel vrijblijvend.

Wil je in een ander ambacht aan de slag, maar staat de opleiding hiervoor er nog niet bij? Meld je ook dan vrijblijvend aan. Bij aanmeldingen voor andere beroepen gaat AmbachtNederland bekijken of deze op korte termijn worden aangeboden. Wij houden je dan op de hoogte.

AmbachtNederland is voortdurend op zoek naar ervaren ondernemers in het kleinschalig ambacht, die hun kunnen en ervaring willen delen. Personen die vol passie met hun vak bezig zijn, zich voorbereiden op bedrijfsovername of omdat zij het ook van iemand hebben moeten leren.

Wil jij leermeester worden, meld je dan vrijblijvend aan. Wij nemen dan contact met je op als we een kandidaat in jouw regio kunnen voorstellen.

Eerst meer weten? Neem dan contact met ons op.

Na aanmelding ontvangen kandidaten die 50 jaar of ouder en werkloos zijn, het verzoek per e-mail hun motivatie en beschrijving van hun ervaring met het vak toe te sturen. Op basis hiervan beoordelen we of er voldoende basis is voor toelating tot de opleiding. Deze kans is groot zodra deze persoon een werkloze vijftigplusser is, maar er is meer nodig om in een ambacht aan de slag te gaan.

Wij onderzoeken met de belangstellende of er een reële kans is dat hij of zij na het opleidingstraject in een eigen inkomen kan voorzien als zelfstandig ondernemer binnen het gekozen ambacht. Bij een positieve conclusie zoeken wij een leermeester bij hem/haar in de buurt. Deze leermeester bepaalt uiteindelijk of hij de kandidaat wil opleiden binnen zijn bedrijf.

Een aantal van onze leermeesters is op dit moment al op zoek naar een leerling. Bekijk hier de opleidingsplekken die zij bieden.

De belangstellenden die worden toegelaten betalen eenmalig een bijdrage van € 250,- voor de gehele opleiding.

Als de opleiding van een belangstellende niet gefinancierd kan worden uit de beschikbaar gestelde middelen, kan hij op een wachtlijst worden geplaatst. Op basis van wachtlijsten zoekt AmbachtNederland naar aanvullende financieringsbronnen zodat ook deze belangstellenden in het kleinschalig ambacht kunnen instromen.