Informatie voor leermeesters

Informatie voor leermeesters

In 2018 heeft AmbachtNederland een nieuwe opleidingsstructuur gelanceerd: de Ambachtsacademie.

De opleidingen

De opleidingen zijn gebaseerd op het leerling- gezel-meestersysteem, in combinatie met e-learning. Leerlingen gaan in het bedrijf van een leermeester in de leer om de fijne kneepjes te leren en zullen gaande weg in zekere mate bijdragen aan het productie-proces.

Ervaren ondernemers uit verschillende ambachtelijke branches hebben de opleidingen ontwikkeld. Zij hebben het beroeps- en diplomaprofiel opgesteld waarin is vastgelegd wat iemand moet ‘kunnen en kennen’ om succesvol ondernemer te zijn in het specifieke ambacht. Zij zijn hierbij ondersteund door een onderwijskundig bureau.

Omdat het kleinschalig specialistisch ambacht voornamelijk door ondernemers (zelfstandigen zonder personeel) wordt uitgeoefend, is er in de opleiding ook een onderdeel gericht op het verkrijgen van voldoende kennis en vaardigheden op het gebied van ondernemerschap. Dit traject duurt tien dagdelen (verspreid over meerdere weken) en wordt centraal in het land verzorgd door Qredits.

De duur van de opleiding is ten hoogste twee jaar. De opleiding wordt uiterlijk 1,5 jaar na start van je opleiding afgesloten met een gezellenproef (het examen). Jij als leermeester bepaalt wanneer de leerling klaar is voor het examen. Het is mogelijk de opleiding te verlengen (tot maximaal twee jaar).

Leermeesters

Leermeesters vormen de ruggengraat van de Ambachtsacademie. Een aantal leermeesters heeft de opleidingen ontwikkeld, maar daarnaast leiden veel meer leermeesters in hun bedrijf de leerlingen op tot vakbekwaam ambachtsman of -vrouw. 

De leermeester is een ervaren vakman die zijn onderneming al geruime tijd runt. Hij verzorgt de opleiding aan de hand van het opleidingshandboek. De leermeester begeleidt de leerling door middel van instructies, opdrachten en de beoordeling van het werk. De theorie die nodig is voor de uitoefening van het vak, wordt aangeboden in een digitale leeromgeving. Binnen deze omgeving wordt ook de voortgang van de opleiding bijgehouden, staan toetsen, opdrachten etc. 

De opleiding wordt afgesloten met een examen. Ook hierbij spelen de leermeesters een belangrijke rol. Een tweede leermeester, een leermeester die de kandidaat niet heeft opgeleid, treedt op als examinator. 

Ook leermeester worden?

AmbachtNederland is voortdurend op zoek naar vakbekwame ambachtelijke ondernemers die hun kennis en passie voor het vak willen doorgeven. Als tegemoetkoming voor de kosten ontvangen onze leermeesters op jaarbasis een subsidie van € 1.500,-. De leerling kan de opleiding volgen met behoud van een ww- of bijstandskering.

Overweeg jij leermeester te worden en herken je je in bijgaand profiel? Meld je dan aan als leermeester, wij nemen dan op korte termijn contact met je op.

Direct aanmelden als leermeester