Informatie voor de leerling

Informatie voor leerlingen

Aan de slag als vakbekwaam ondernemer

De Ambachtsacademie is opgericht om het ambacht in Nederland te versterken. Door mensen op te leiden tot vakbekwame ondernemers voorzien we in de vraag naar gekwalificeerde vakmensen in diverse ambachten. Het ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze volwassenen om de werkgelegenheid in het ambacht te benutten.

Naast de criteria die voortkomen uit de financiering, gelden ook specifieke eisen vanuit de branche. Deze zijn afhankelijk van dat wat nodig is om in 1,5 jaar het vak te leren. Kijk op de pagina van de opleiding die je wilt volgen, waar we op letten in het selectieproces. Einddoel is dat je als vakbekwaam ondernemer kunt starten.

Leerling-gezel-meester

Alle opleidingen volg je gedurende 1,5 jaar voltijds in het bedrijf van een leermeester. Op die manier maak je onder begeleiding van een ervaren vakman of -vrouw de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen. Door mee te draaien in een onderneming ervaar je ook wat er komt kijken bij de bedrijfsvoering. Als we je kunnen toelaten tot de opleiding, gaan we op zoek naar een leermeester.

De opleiding

De opleidingen zijn ontwikkeld door ervaren ondernemers en een onderwijskundig bureau (CINOP). Zij hebben bepaald wat je moet ‘kunnen en kennen’ om in dit ambacht een onderneming te starten. Een opleidingshandboek met instructies en opdrachten vormt een leidraad in het werkend leren. Aan de hand van zogenaamde sleutelopdrachten, ontwikkel je je. Daarnaast bieden we een online leeromgeving om je leerproces te ondersteunen. Een opleidingscoördinator van AmbachtNederland ondersteunt jou en je leermeester gedurende de opleiding.

Ondernemerschap

Een verplicht onderdeel van de opleiding is het ondernemersprogramma dat je volgt bij Qredits. Dit traject duurt 10 dagdelen (verspreid over meerdere weken) en wordt centraal in het land verzorgd.

Examen en diploma

Elke opleiding wordt afgesloten met een examen. Hiervoor bouw je een gezellenproefdossier op. Tijdens de gezellenproef en het bijbehorende eindgesprek laat je aan twee examinatoren, waaronder je eigen leermeester, zien dat je klaar bent voor een toekomst in het ambacht.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor één van de 19 verschillende opleidingen die de Ambachtsacademie aanbiedt. Kijk op de pagina van de opleiding die je wilt volgen voor specifieke informatie over het vak, het selectieproces en hoe je je kunt aanmelden.

Voor meer informatie, neem contact met ons op via info@ambachtnederland.nl of 079 - 737 00 15. Of kijk bij de veelgestelde vragen voor kandidaten.