Informatie voor de leerling

Informatie voor leerlingen

De opleidingen

Ervaren ondernemers uit verschillende ambachtelijke branches hebben de opleidingen ontwikkeld. Zij hebben het beroeps- en diplomaprofiel opgesteld waarin is vastgelegd wat je moet ‘kunnen en kennen’ voor een succesvolle onderneming in het door jou gekozen ambacht. Zij zijn hierbij ondersteund door een onderwijskundig bureau.

Een leermeester leidt jou op tot vakbekwaam ambachtsman of -vrouw. De leermeester is een ervaren vakman die zijn onderneming al geruime tijd runt. Je werkt aan de hand van een opleidingshandboek. Je leermeester begeleidt je aan de hand van instructies, opdrachten en beoordelingen van je werk. Je voortgang wordt bijgehouden in je digitale leeromgeving. Je bouwt tijdens jouw traject een eigen ontwikkeldossier op door het uitvoeren van opdrachten en toetsen. 

Omdat je na je opleiding hoogstwaarschijnlijk als ondernemer je inkomen zult verdienen, is er ook een onderdeel gericht op het verkrijgen van voldoende kennis en vaardigheden op het gebied van ondernemerschap. Dit traject duurt 10 dagdelen (verspreid over meerdere weken) en wordt centraal in het land verzorgd door Qredits.

Je sluit je opleiding af met een examen. Dit wordt afgenomen door de leermeester en een door de Ambachtsacademie aangewezen onafhankelijke beoordelaar (een andere leermeester).

Een opleiding binnen de Ambachtsacademie duurt in principe 1,5 jaar. De opleiding wordt uiterlijk 1,5 jaar na start van je opleiding afgesloten met een gezellenproef (het examen). 

De volgende opleidingen zijn ontwikkeld: fietshersteller, glazenier, goud- en zilversmid, haarwerkspecialist, keramist, kledingreparateur, klusser, lijstenmaker, maatkleermaker, meubelmaker, meubelstoffeerder, orthopedisch schoenhersteller, parketteur, pianotechnicus, rietdekker, schoenhersteller, siersmid, stand- (en interieur)bouwer en tassenmaker. 

Voor wie

De Ambachtsacademie is bedoeld voor iedereen die als zelfstandig ondernemer in het kleinschalig ambacht aan de slag wil om zo in een eigen inkomen te voorzien. Van kandidaten wordt verwacht dat zij over voldoende algemene ontwikkeling beschikken. Hierbij wordt uitgegaan van een eerder genoten opleiding of MBO-niveau 3 à 4 of hieraan gelijk te stellen ervaring. 

Dankzij financiering van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maatschappelijk investeerder Start Foundation en dankzij het UWV kunnen op dit moment werkloze vijftigplussers de opleiding volgen. Vijftigplussers met een ww- of bijstandsuitkering kunnen de opleiding volgen met behoud van uitkering. De kandidaten die worden toegelaten betalen een eenmalige bijdrage van € 250 voor het gehele traject. Verder zijn er voor de kandidaten geen kosten, maar ook geen vergoedingen. 

Heb je serieus belangstelling maar ben je jonger dan 50 jaar? Ook dan kun je je aanmelden. Je komt dan op een wachtlijst. AmbachtNederland gaat op basis van de wachtlijsten op zoek naar aanvullende financieringsbronnen.

Het selectieproces

Via dit formulier kun je je aanmelden voor de opleiding die jij wilt volgen. Wij kijken of je voldoet aan de criteria die gelden voor deelname. Als je vijftigplusser bent zal dit al snel het geval zijn, maar er is meer nodig om in een ambacht aan de slag te gaan. Wij onderzoeken met jou of er een reële kans is dat jij na jouw opleidingstraject in je inkomen kunt voorzien als zelfstandig ondernemer binnen het door jou gekozen ambacht. Als wij tot die conclusie komen, zoeken wij een leermeester voor je bij jou in de buurt. Deze leermeester bepaalt uiteindelijk of je binnen zijn bedrijf het ambacht mag leren. 

Ben je geïnteresseerd en wil je je als leerling aanmelden? Ga dan hier naar het aanmeldformulier.

Voor meer informatie, neem contact met ons op via info@ambachtnederland.nl of 079 - 737 00 15.