Meubelmaker Hans Vlaskamp

Hans Vlaskamp over zijn omscholing tot meubelmaker: "Het was nu of nooit"

Ik pak mijn biezen en begin voor mezelf”. Deze gedachte ging vaak door het hoofd van Hans Vlaskamp tijdens zijn werk in de logistiek. En in 2019 was het zover: bij het zoeken naar  vacatures zag Hans de kans zich om te scholen tot meubelmaker, en die heeft hij met beide handen aangegrepen. 

Hoe kwam het dat je zo graag meubelmaker wilde worden?

“Ik heb al iets met het vak sinds ik van de mavo afkwam. Ik hielp mee met de verbouwing van de monumentale boerderij van mijn zus en zwager, daar waren de echte ambachtslieden aan het werk. Prachtig vond ik dat. Het idee om daar iets mee te doen heb ik later losgelaten. In 2019 was ik op zoek naar andere baan, maar bij die hippe functienamen kreeg ik niet de juiste prikkel. Toen ik de Ambachtsacademie ontdekte, wist ik: ‘het is nu of nooit’.

En nu, drie jaar later, is Meubelmakerij Vlaskamp een volwaardig bedrijf in Lemelerveld. Vertel ons eens iets meer over je bedrijf.

“Meubelmakerij Vlaskamp is 1 november 2020 opgericht. Mijn eerste commerciële opdrachten heb ik mogen maken bij mijn leerbedrijf. Sinds juli 2021 heb ik een eigen bedrijfsruimte in het dorp waarin ik woon, Lemelerveld. Ik richt mij naast klassiek meubel maken, op geperste platen met diverse toplagen, en spuitwerk. Samen met mijn klanten kom ik tot een ontwerp. In maatwerk kan ik veel van mezelf kwijt, zoals de liefde voor hout en voor het vak.”

Voor het opzetten van zijn meubelmakerij heeft Hans flink moeten investeren. “Ik had  nieuwe houtbewerkingsmachines en handgereedschap nodig. Daarnaast wilde ik energieneutraal produceren. Daarvoor zijn zonnepanelen, een warmtebron en vloerverwarming geplaatst. De werk-portefeuille is redelijk gevuld. Alles wat ik verdien investeer ik in mijn bedrijf. Begin dit jaar heb ik ook een bus aangeschaft en mijn logo erop laten zetten.”

Hans haalt veel voldoening uit zijn werk en zijn klanten. “Vorig jaar belde een oud-collega voor een grote opdracht. Dat was ontzettend leuk. En toen de ontwerpster van een kast die ik heb gemaakt zei:  ‘Het is nog mooier geworden dan ik het zelf had bedacht’, voel je waarvoor je het doet.”

Een eigen bedrijf heeft jouw leven op veel vlakken veranderd. Wat kan je daarover vertellen?

“Je persoonlijke ontwikkeling neemt een vlucht als je gaat ondernemen. Ik stop mijn hele ziel en zaligheid in mijn werk, en heb veel meer plezier in mijn werk doordat ik zelf mijn planning kan bepalen. Bij mijn oud-werkgever had ik veel reistijd. Die tijd gebruik ik nu om mijn bedrijf vorm te geven. Het van A tot Z verantwoordelijk zijn, dat past bij mij. En als mijn klanten tevreden zijn, dan ben ik dat ook.” 

Heb je advies aan anderen die het roer om willen gooien?

“Zorg dat je weet wat je wil en blijf daar ook achter staan. Omscholen kost tijd en energie. En die kun je alleen leveren als je je doel helder voor ogen hebt.”

Hans Vlaskamp – Meubelmakerij Vlaskamp 
Lemelerveld, Overijssel 
Tel: 06 - 51 54 04 67
E-mail: info@meubelmakerijvlaskamp.nl
Website: https://meubelmakerijvlaskamp.nl/ 
Linkedin: Hans Vlaskamp
Werkspot: MeubelmakerijVlaskamp

Publicatiedatum: 13 juni 2022

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Meubelmaker
Ben jij ook nieuwsgierig naar onze opleidingen?
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?