Opleiding

Haarwerkspecialist

Haarwerkspecialisten in Nederland hebben een prachtig vak én ruimte voor instroom van nieuwe ondernemers. Heb jij een opleiding tot kapper afgerond? En ben je werkloos? Lees dan verder.

Ambachtsacademie

Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen. 

Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen.

Om te worden toegelaten tot een opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Arbeidsmarktperspectief

De arbeidsmarktbehoefte bepaalt hoeveel mensen we per opleiding en per regio toelaten. Hiervoor maken wij een inschatting van het aantal nieuwe ondernemers dat na afronding van de opleiding in het inkomen kan voorzien. Dit doen wij in nauw overleg met ondernemers die al in de branche actief zijn. We kijken daarbij ook naar de spreiding over het land.

Is deze opleiding iets voor jou?
 • Voltijds opleiding
 • 1,5 jaar
 • In de leer bij een Haarwerkspecialist
 • In de eigen regio
 • Voor werkloze kandidaten
 • Die als ondernemer aan de slag willen
Ja, ik meld me aan!

Over het vak 

De haarwerkspecialist maakt en onderhoudt pruiken, haarstukken en kleine haarwerken op maat. Dit doe je voor mensen die tijdelijk of permanent haaruitval hebben of voor klanten die een haarwerk gebruiken voor een rol in het theater of film. 

In dit vak is inlevingsvermogen bijzonder belangrijk. Het contact met klanten maakt een groot onderdeel uit van het werk. Op basis van de wensen informeer je je klant over de mogelijkheden wat betreft materialen, technieken, esthetische aspecten en kosten. Vervolgens ga je aan de slag. 

Voor een nieuw haarwerk maak je eerst een montuur (de ‘drager’). Je past diverse technieken om tot het gewenste resultaat te komen zoals mallen maken, knopen, trenzen, reinigen, knippen en stylen van het haarwerk.

Als haarwerkspecialist werk je meestal als zelfstandig ondernemer. Dit vraagt ook ondernemersvaardigheden.

Over de opleiding

De opleiding haarwerkspecialist volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren vakman of -vrouw. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van haarwerkspecialist.

Sleutelactiviteiten

 • opdrachten verwerven en klanten adviseren
 • je werk plannen en organiseren
 • vervaardigen, repareren, kappen en/of onderhouden van een haarwerk
 • opleveren en financieel afwikkelen

Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma van 10 dagdelen bij Qredits. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land.

Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam haarwerkspecialist een onderneming kunt starten.

Beroeps- en diplomaprofiel

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Haarwerkspecialist bij de Ambachtsacademie?

Meer informatie

Voor wie

Bij de selectie van kandidaten voor de opleiding haarwerkspecialist kijken we naar een aantal aspecten. 

Belangrijk is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien. 

Daarom kijken we in ieder geval of je:

 • een goed beeld hebt van het vak dat je wilt leren
 • écht gemotiveerd bent om 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) opgeleid te worden tot ondernemer
 • creatief, sociaal vaardig en ondernemend bent
 • conditie goed is

En beoordelen we of je beschikt over:

 • een kappersdiploma op MBO-niveau
 • recente werkervaring als kapper

Het Ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze kandidaten. We kunnen je aanmelding daarom alleen in behandeling nemen als je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je ontvangt een WW- of bijstandsuitkering of bent niet-uitkeringsgerechtigd,
 • Je bent gedurende 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) beschikbaar voor het opleidingstraject
Lees meer

Waar leiden we mensen op

We leiden in het hele land haarwerkspecialisten op. Wij streven naar een landelijke spreiding van een beperkt aantal opleidingsplekken waarmee de behoefte aan nieuwe vakbekwame haarwerkspecialisten wordt ingevuld.

Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Benieuwd naar wat anderen zeggen?

Wil jij je ook aanmelden voor de opleiding Haarwerkspecialist?