Opleiding

Goud- en zilversmid

Goud- en zilversmeden in Nederland hebben een prachtig vak én ruimte voor instroom van nieuwe ondernemers. Werk jij graag met je handen en heb je een vooropleiding afgerond van vakschool Schoonhoven of vergelijkbaar? Ben je werkloos en 40 jaar of ouder? Lees dan verder.

Ambachtsacademie

Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen. 

Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen.

Om te worden toegelaten tot een opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Arbeidsmarktperspectief

De arbeidsmarktbehoefte bepaalt hoeveel mensen we per opleiding en per regio toelaten. Hiervoor maken wij een inschatting van het aantal nieuwe ondernemers dat na afronding van de opleiding in het inkomen kan voorzien. Dit doen wij in nauw overleg met ondernemers die al in de branche actief zijn. We kijken daarbij ook naar de spreiding over het land.

Is deze opleiding iets voor jou?
 • Voltijds opleiding
 • 1,5 jaar
 • In de leer bij een Goud- en zilversmid
 • In de eigen regio
 • Voor werkloze 40-plussers
 • Die als ondernemer aan de slag willen

Over het vak

De goud- en zilversmid heeft een creatief, technisch beroep waarin gevoel voor esthetiek en vormgeving een belangrijke rol spelen. 

Als goud- en zilversmid maak je sieraden, gebruiksvoorwerpen en objecten van (edel)metaal. Deze verrijk je naar wens met edelstenen en andere materialen.  Je werk beslaat het hele proces van ontwerpen en vormgeven tot vervaardigen en repareren. 

Essentieel voor de uitvoering zijn een goed ontwikkelde fijne motoriek en oog-hand-coördinatie. Je werkt als goud- en zilversmid meestal in opdracht van klanten. Om tot het gewenste eindresultaat te komen moet je vaak doorzetten en problemen oplossen. Ook moet je in staat zijn je producten aan de man te brengen. 

Een goud- en zilversmid werkt meestal als zelfstandig ondernemer. Dit vraagt ondernemersvaardigheden.

Over de opleiding

De opleiding goud- en zilversmid volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren vakman of -vrouw. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van goud- en zilversmid.

Sleutelactiviteiten

 • opdrachten verwerven en klanten adviseren
 • concept ontwikkelen en ontwerpen
 • plannen en voorbereiden van je werk
 • vervaardigen en of repareren van het gebruiksvoorwerp, object of sieraad
 • opleveren en financieel afwikkelen

Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma van 10 dagdelen bij Qredits. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land. 

Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam goud- en zilversmid een onderneming kunt starten.

Beroeps- en diplomaprofiel

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Goud- en zilversmid bij de Ambachtsacademie?

Meer informatie

Voor wie

Bij de selectie van kandidaten voor de opleiding goud- en zilversmid kijken we naar een aantal aspecten. Belangrijkste uitgangspunt is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien. 

Daarom kijken we of je:

 • beschikt over een diploma Goud- en zilversmid van Vakschool Schoonhoven (of vergelijkbaar)
 • al enige ervaring hebt met het ontwerpen van sieraden 
 • een realistisch beeld hebt van het werken als goud- en zilversmid
 • volledig gaat voor het ondernemerschap en bijbehorende aspecten
 • intrinsiek gemotiveerd bent om 1,5 jaar voltijds een leerwerktraject te volgen.

Het Ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze veertigplussers. Er zijn nog geen andere financieringsmogelijkheden. We kunnen je aanmelding daarom alleen in behandeling nemen als je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je bent 40 jaar of ouder;
 • ontvangt een WW- of bijstandsuitkering,
 • of bent niet-uitkeringsgerechtigd (zie veelgestelde vragen voor toelichting).
 • Je bent gedurende 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) beschikbaar voor het opleidingstraject
Lees meer

Waar leiden we op

We kunnen overal in Nederland nog leerlingen plaatsen.

Deze opleiding is voor mij dé kans om te doen wat bij me past!
Claudia Potgieter, leerling Ambachtsacademie
Lees meer ervaringen
Wil jij je ook aanmelden voor de opleiding Goud- en zilversmid?
Van aanmelding tot start (gemiddelde doorlooptijd drie maanden)
Bekijk hier welke we stappen we doorlopen vanaf het moment dat je je aanmeldt tot het moment dat je start met je opleiding in het bedrijf van een leermeester.
1. Aanmelding
2. Selectie
3. Matching
4. Inschrijving
Start van je opleiding
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?