Glazenier Joke Hofstee

Glazenier Joke Hofstee: “Ik had vorig jaar niet kunnen bedenken waar ik nu sta”

Joke Hofstee werkte ruim 25 jaar in het onderwijs en de ICT. Na meerdere reorganisaties meegemaakt te hebben, was het voor Joke tijd voor iets nieuws. Ze meldde zich aan voor de opleiding Glazenier van de Ambachtsacademie. Via deze weg leerde ze vanaf april 2019 de fijne kneepjes van het vak bij haar leerbedrijf Glasatelier Nijmegen. Na afronding van haar opleiding begon ze glasatelier ‘Glas, licht & lood’ in Dieren. Nu is ze dagelijks bezig in de werkplaats in haar eigen tuin! 

Hoe ging de start van je glasatelier? 

“Toen ik net klaar was met de opleiding, ging het land op slot vanwege corona. De lockdown gaf mij eigenlijk juist de rust om eerst mijn communicatie goed voor te bereiden. Ik heb toen flyers, visitekaartjes en een website gemaakt. De lockdown heeft daardoor de start van mijn bedrijf niet in de weg gestaan.”   

Hoe heb je hierna je naamsbekendheid verder opgebouwd? 

“Ik heb schilders en klusbedrijven gebeld om te vertellen over mijn bedrijf, zodat ze mensen naar mij konden doorverwijzen. En ik ben gaan flyeren in de jaren 30-buurten in mijn gemeente. Dat was een tip van mijn voormalig leermeester.” 

En die promotie heeft gewerkt. “Het begon met het repareren van één glas-in-lood raam. Daarna kwamen nieuwe opdrachten. Het flyeren bleek ook écht iets op te leveren. Ik werk nu samen met een glaszetter, waar ik wat grotere opdrachten voor doe. En een schilder uit mijn regio zet ook opdrachten naar mij door.” 

Inmiddels ben je ruim een jaar werkzaam in je eigen bedrijf. Waar sta je nu en hoe zie je je toekomst? 

“Ik had vorig jaar niet kunnen bedenken waar ik nu sta. Ik ben trots op mijn bedrijf en ik haal er plezier én financiën uit. Ik heb net een glasoven gekocht om te kunnen brandschilderen en fusen. Ik doe alles stap voor stap. Het is fijn dat ik met dit vak nog 20 jaar door kan. Dan telt je pensioenleeftijd niet meer zo. Je hebt gewoon een vak wat je kunt uitoefenen en waarin je je blijft ontwikkelen.” 

Joke maakt zich geen zorgen over haar inkomen, maar benadrukt ook dat de opdrachten niet vanzelf zijn gekomen. Eén van haar eerste opdrachten zal haar altijd bijblijven. “Een mevrouw had glasnegatieven van rond de Tweede Wereldoorlog. Zij wilde dit in een raam verwerkt hebben. Een hele speciale opdracht. Ook omdat het één van mijn eerste opdrachten was, vond ik het heel bijzonder om te maken." Deze opdracht is te zien op de eerste foto onderaan deze pagina.

Heb je advies aan anderen die zich willen omscholen naar een ambacht? 

“Het is zo leuk om iets te doen waar je weer kriebels in je buik van krijgt. Een vak te leren waarvan je nog niet alles weet. Ik zie mensen om mij heen worstelen om hun baan tot hun pensioen vol te houden. Dan denk ik wel ‘Ik heb juist weer veel nieuwe energie’."  

Wel wil Joke benadrukken dat het werk fysiek zwaar kan zijn. “Sommige mensen hebben een heel rooskleurig beeld. Dat is het natuurlijk niet altijd. Ik sta ook vaak voor klanten te ploeteren met panelen en glas. Ik moet er wel mijn geld mee verdienen.” 

Joke Hofstee - Glas, licht & lood
Dieren, Gelderland
Tel: 06-48713911
E-mail: info@glaslichtenlood.nl
Website: https://www.glaslichtenlood.nl/
Facebook: Glas, licht & lood
Instagram: @glaslichtenlood

Publicatiedatum: 12 mei 2022

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Glazenier
Ben jij ook nieuwsgierig naar onze opleidingen?
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?