Opleiding

Fietshersteller

Fietsherstellers in Nederland hebben een prachtig vak én ruimte voor instroom van nieuwe ondernemers. Werk jij graag met je handen? Heb je aantoonbare ervaring met het repareren van fietsen? En ben je werkloos? Lees dan verder.

Ambachtsacademie

Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen. 

Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen.

Om te worden toegelaten tot een opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Arbeidsmarktperspectief

De arbeidsmarktbehoefte bepaalt hoeveel mensen we per opleiding en per regio toelaten. Hiervoor maken wij een inschatting van het aantal nieuwe ondernemers dat na afronding van de opleiding in het inkomen kan voorzien. Dit doen wij in nauw overleg met ondernemers die al in de branche actief zijn. We kijken daarbij ook naar de spreiding over het land.

Is deze opleiding iets voor jou?
 • Voltijds opleiding
 • 1,5 jaar
 • In de leer bij een fietshersteller
 • In de eigen regio
 • Voor werkloze kandidaten
 • die als ondernemer aan de slag willen
 • in een branche met veel werk
Ja, ik meld me aan!

Over het vak

In dit vak combineer je technisch vakmanschap met commercieel inzicht. 

Als fietshersteller werk je vooral in een werkplaats. Je onderhoudt en repareert nieuwe en gebruikte fietsen en monteert accessoires. Aan de hand van een werkopdracht zorg je dat een fiets volledig en op tijd klaar is om af te leveren aan een klant. Daarbij maak je gebruik van een fietslift, een werkbank en een gereedschapskar.

In kleinere fietsspeciaalzaken werk je ook vaak in de winkel. Je verkoopt fietsen en aanverwante artikelen zoals fiets- en sportkleding. Je beschikt over kennis van zaken en helpt klanten bij het maken van een keuze. Ook het op orde houden van de werkplaats en het inkopen van onderdelen en accessoires behoren tot je taken. 

De kans is groot dat je in dit ambacht als zelfstandig ondernemer gaat werken. Dit vraagt ook ondernemersvaardigheden.

Over de opleiding

De opleiding fietshersteller volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren vakman of -vrouw. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van fietshersteller.

Sleutelactiviteiten

 • fietsen ‘afleveringsklaar’ maken
 • onderhoud uitvoeren aan fietsen
 • reparaties uitvoeren aan fietsen
 • producten en diensten verkopen
 • de organisatie ondersteunen

Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma van 10 dagdelen bij Qredits. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land. 

Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam fietshersteller een onderneming kunt starten.

Beroeps- en diplomaprofiel

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Fietshersteller bij de Ambachtsacademie?

Meer informatie

Voor wie

Bij de selectie van kandidaten voor de opleiding fietshersteller kijken we naar een aantal aspecten.

Belangrijk is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien. 

Daarom kijken we in ieder geval of je:

 • een goed beeld hebt van het vak dat je wilt leren
 • écht gemotiveerd bent om 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) opgeleid te worden tot ondernemer
 • creatief, sociaal vaardig en ondernemend bent
 • conditie goed is

En beoordelen we of je beschikt over:

 • kennis van de techniek van het repareren en aanpassen van fietsen
 • ervaring met het repareren en aanpassen van fietsen
  Let op: het gaat om hobbymatige kennis en ervaring

Het Ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze kandidaten. We kunnen je aanmelding daarom alleen in behandeling nemen als je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je ontvangt een WW- of bijstandsuitkering of bent niet-uitkeringsgerechtigd,
 • Je bent gedurende 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) beschikbaar voor het opleidingstraject
Lees meer

Waar leiden we op

We leiden in het hele land fietsherstellers op. Wij streven naar een landelijke spreiding van een beperkt aantal opleidingsplekken waarmee de behoefte aan nieuwe vakbekwame fietsherstellers wordt ingevuld. 

Vroeger als jochie was ik al bezig met sleutelen aan fietsen en brommers
Han Perée, gediplomeerd fietshersteller
Lees hier het verhaal van Han
Wil jij je ook aanmelden voor de opleiding Fietshersteller?