Ambachtsacademie terug van weggeweest

PERSBERICHT: De Ambachtsacademie terug van weg geweest

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opent dinsdag 6 februari 2018 de Ambachtsacademie, een initiatief van AmbachtNederland. Hij doet dit in aanwezigheid van leermeesters en de eerste kandidaat-leerling. De Ambachtsacademie leidt mensen op tot specialistisch vakman/-vrouw in ambachtelijke beroepen, zoals schoenhersteller, kledingreparateur, lijstenmaker, parketteur en pianotechnicus. Ervaren ambachtelijke ondernemers hebben de opleidingen ontwikkeld en gaan deze zelf binnen hun bedrijven verzorgen. Het leerling-gezel-meestersysteem is hiermee terug van weggeweest, maar wel met een eigentijds karakter. 
 
Ambachtslieden zijn onmisbaar
Ambachten dragen in Nederland voor een belangrijk deel bij aan werkgelegenheid, duurzaamheid, kwaliteit van leven, gezondheidszorg en cultuur. Uit onderzoek (2015) naar de arbeidsmarktbehoefte binnen de totale ambachtseconomie blijkt dat in deze sector in de periode tot 2025 zo’n 450.000 nieuwe vakmensen nodig zijn. Naar schatting komen er in het specialistisch vakmanschap elk jaar circa 6.000 werkplekken vrij, verspreid over een groot aantal branches. De werkplaatsen zijn niet zichtbaar als vacatures omdat het werk voornamelijk door zelfstandigen zonder personeel wordt uitgevoerd. 
 
Elrie Bakker, voorzitter van AmbachtNederland, licht toe: "Wij hebben in de afgelopen jaren met heel veel ondernemers in het kleinschalig ambacht gesproken. Zij ervaren een groot tekort aan vakbekwame nieuwe collega’s en dit tekort wordt nijpender als bedrijfsopvolging achterwege blijft. Daarom hebben we met ervaren ondernemers de handen ineen geslagen om de Ambachtsacademie te ontwikkelen.“
 
Leren op een manier die past bij ambacht
De Ambachtsacademie start met 24 opleidingen in verschillende beroepen (actueel overzicht van opleidingen). Het is de bedoeling dit aantal in de komende jaren verder uit te bouwen. De instroom per ambacht wordt bepaald op basis van het arbeidsmarktperspectief. 
 
De Ambachtsacademie leidt op volgens het principe van meester-gezel, in combinatie met elearning. Leerlingen worden in de praktijk geschoold door een leermeester. Omdat de opleiding in het bedrijf plaatsvindt, kan die in het hele land worden gevolgd en elk moment van het jaar starten.
 
Omdat ambachtslieden over het algemeen ook zelfstandig ondernemer zijn, maakt een module ondernemerschap onderdeel uit van de opleiding. Hierdoor is de leerling in staat om na de opleiding zijn eigen onderneming te starten of een ambachtelijk bedrijf over te nemen.
  
Project voor 50-plussers
De opleiding is mede tot stand gekomen met financiering van het Ministerie van SZW en maatschappelijk investeerder Start Foundation. Zij maken het mogelijk dat 200 vijftigplussers met een WW-uitkering (of bijstandsuitkering) een opleiding tot ambachtelijk ondernemer kunnen volgen. Als zij affiniteit met een ambacht hebben en gemotiveerd zijn om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan, biedt de Ambachtsacademie een geweldige kans om een nieuwe carrière te starten en nog vele jaren met plezier en passie te werken.
 
Structurele financiering
AmbachtNederland wil de Ambachtsacademie zo snel mogelijk uitbreiden en aan alle 18plussers de mogelijkheid bieden zich te specialiseren in een ambachtelijk beroep. Daarom maakt AmbachtNederland zich er sterk voor dat 18-plussers die met hun handen willen werken een vervolgopleiding kunnen volgen die wordt bekostigd door de overheid, net als voor andere studenten geldt. Start en aanmelding leerlingen en leermeesters Iedereen die belangstelling heeft voor het volgen van een opleiding of een rol als leermeester kan zich vrijblijvend aanmelden via: www.ambachtsacademie.nl
 
Over AmbachtNederland
AmbachtNederland staat voor de continuïteit van kleinschalige ambachtelijke bedrijven en branches. Met name door het ontwikkelen en verzorgen van opleidingen via de Ambachtsacademie, delen van informatie en verbeteren van de zichtbaarheid en het imago van ambachtelijke ondernemingen.  

Printversie (PDF)

Publicatiedatum: 5 februari 2018