6 februari 2020

De Stentor

Werkloze Hilbert uit Apeldoorn wordt meubelmaker: ‘Niets mooier dan met hart en handen aan hout werken’

Projectleider Hilbert Koster (61) was niet langer nodig bij Achmea en raakte werkloos. Lang zit de vijftigplusser niet bij huis: hij pakt zijn oude liefde op en laat zich bij de Ambachtsacademie omscholen tot meubelmaker. Nu timmert de Apeldoorner hard aan een eigen zaak.

Zijn vader was altijd met hout in de weer. Als kind zag Hilbert Koster hoe zijn grote handen van alles maakten. ,,Onbewust heeft mijn vader de liefde voor het werken met hout overgedragen, besefte ik mij pas veel later.’’ Later is in dit geval, drie jaar geleden. Hilbert Koster werkte als projectleider bij Achmea. Maar de zorgverzekeraar had de Apeldoorner niet langer nodig. In 2017 gingen de twee uit elkaar.

Handen
Over de vraag wat nu te doen met zijn leven, hoefde Koster niet lang na te denken. Hij greep zijn kans om zich om te scholen tot vakbekwaam meubelmaker, nadat hij zijn baan verloor. ,,Ik kwam in juni op straat, in juli ben ik begonnen aan een opleiding om ‘schaaf en beitel’ goed te kunnen gebruiken. Het echte schrijnwerk, het fijn-timmermanswerk zeg maar. Ik vond het heerlijk om eindelijk weer met mijn handen bezig te zijn, niet alleen met mijn hoofd. Het zelf bedenken, ontwerpen en iets tastbaars maken, dat heb ik onbewust altijd graag gewild.’

Lees verder
Ik heb als leerling fulltime mogen meedraaien en veel geleerd van beide meesters. Nog steeds kan ik bij ze terecht en op hen rekenen.
Hilbert Koster, gediplomeerd meubelmaker
Ben jij ook nieuwsgierig naar onze opleidingen?
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?