28 september 2021

De Gelderlander

Annette maakt van haar hobby haar beroep

AALTEN - Een beetje stoer is ze wel. De achttien jaar dat ze bij de servicebalie van een bouwmarkt werkte, paste daarom ook echt bij haar. Toch kende Annette Westerveld (56) uit Aalten na zo’n lange tijd het kunstje onderhand wel. ,,Ik dacht: ga ik dit doen tot mijn pensioen? Het leek me tijd voor iets nieuws.” 

Annette ging de administratie doen voor een klein productiebedrijf, maar na twee jaar sloot de zaak. Het was midden in de coronacrisis. Annette: ,,Het bleek lastig om weer iets anders te vinden. Nou was ik 25 jaar geleden in mijn vrije tijd bezig geweest met pottenbakken en dat heb ik een paar jaar geleden, toen de kinderen groot waren, weer opgepakt. Ik besloot daarom nu dan eindelijk maar eens de opleiding tot keramiste te doen. Dat leek me altijd al leuk en nu had ik er tijd voor.” 

Verfijnen van haar kleitechnieken
Westerveld volgt nu fulltime de anderhalf jaar durende opleiding aan de Ambachtsacademie en gaat daarvoor naar een leerwerkbedrijf in Arnhem. Ze verfijnt er haar kleitechnieken, het decoreren en het bakken van de stukken. ,,Keramiek is een verzamelnaam voor alles wat van klei is gemaakt. Er zijn verschillende technieken en decoratiemogelijkheden. Ik ben vooral van het wat stoerdere werk en maak het liefst functionele dingen als mokken en vazen. 

Lees verder
Ben jij ook nieuwsgierig naar onze opleidingen?
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?