18 september 2020

In de Buurt - Deventer

Trees is glazenier: ‘Ik heb na mijn vijftigste pas echt mijn vak ontdekt’

“Ik heb aardig wat baantjes gehad, maar dit is echt mijn vak”, zegt Trees Turpijn (56). Sinds kort is ze haar eigen bedrijf als glazenier gestart. “Zelf noem ik het vaker glas-in-lood-specialist, dan weet iedereen direct wat je bedoelt.”

“Als ik in de stad loop, dan kijk ik vooral naar boven”, zegt Trees Turpijn (56). Het heeft alles te maken met haar vak als glazenier. “Ik maak en renoveer glas-in-lood-ramen”, legt ze uit. “Glas-in-lood zorgt wat mij betreft voor karakter in de stad. Iedere omgeving en ieder huis of gebouw krijgt een heel eigen stijl door deze ramen. In deze buurt zie je vooral ruitvormig glas-in-lood, maar je kunt er echt alle kanten mee op. Het is een creatief vak waarbij je lekker met je handen bezig bent.”

Snijden, solderen, rekenen
Voor zo’n raam er goed in zit, is er een stukje secuur vakwerk nodig. “Je moet ontwerpen, schetsen, glas snijden en solderen. Verder komt er heel wat rekenwerk bij kijken om tot de juiste afmetingen te komen”, zegt Trees. “Het kan echt gaan om millimeterwerk.” De liefde voor het vak gaat al jaren terug bij Trees. “In 1995 volgde ik al een workshop over glas-in-lood. Het leek me gewoon leuk om met mijn handen te werken.”

Van olijfkweker tot centralist
Met die interesse en de workshop deed ze verder niets. In de tussentijd was Trees juist bezig om diverse andere vakgebieden te verkennen. “Ik heb zoveel baantjes gehad. Van olijfkweker tot centralist”, lacht ze. Voor die droom bleef Trees niet binnen de landsgrenzen. Samen met haar toenmalige vriendin woonde ze een tijd in Spanje de olijvenplantage te runnen. “Eenmaal weer in Nederland belandde ik in de WW door een ontslag. “Toen zag ik op televisie een reclame van Ambacht Nederland voorbijkomen. Was een opleiding tot glazenier niet iets voor mij?” Al snel kwam Trees weer terug bij haar oude liefde voor het ambacht. “Ik besloot de opleiding te volgen.”

Lees verder
Ben jij ook nieuwsgierig naar onze opleidingen?
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?