15 februari 2018

Streekblad Zoetermeer

Tico verzorgt opleiding 50-plussers tot vakman

Zoetermeer - De Zoetermeerse onderneming AmbachtNederland heeft een landelijk project opgezet voor 50-plussers met een WW-uitkering. 200 Mensen kunnen een opleiding volgen tot ambachtelijk ondernemer via de Ambachtsacademie. Meester-schoenmaker Tico Roozendal is als eerste Zoetermeerse ondernemer gevraagd om 50-plussers te gaan opleiden.

Minister Wouter Koolmees opende afgelopen week de Ambachtsacademie. Zijn ministerie en maatschappelijk investeerder Start Foundation maken het project voor 50-plussers met een WW-uitkering mogelijk. Alleen al in het specialistisch vakmanschap komen jaarlijks 6.000 werkplekken vrij verspreid over diverse branches. Tot 2025 zijn in totaal wel 450.000 nieuwe vakmensen nodig.

Directeur van AmbachtNederland, Yvonne de Ruiter, weet dat als geen ander. "We hebben de afgelopen jaren met talloze ondernemers in het kleinschalig ambacht gesproken. Zij ervaren een groot tekort aan vakbekwame nieuwe collega's. Tico Roozendal was een van die ondernemers. Als meester-schoenmaker heeft hij al diverse jongeren opgeleid in zijn schoenmakerij. Hij is een schoolvoorbeeld hoe de Ambachtsacademie werkt: volgens het principe van meester-gezel. Leerlingen worden in de praktijk geschoold door een leermeester. Het is een gebouwloze school, want de opleiding vindt in het bedrijf plaats. De opleiding kan dus in het hele land worden gevolgd, elk moment van het jaar.

Lees artikel
Ben jij ook nieuwsgierig naar onze opleidingen?
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?