‘Ik wil niet in een land wonen zonder vakmensen, of waar zij laagopgeleid worden genoemd'

Vrijdag 6 maart 2020 brachten Tweede Kamerleden Eppo Bruins (CU) en Anne Kuik (CDA) een werkbezoek aan de Ambachtsacademie. Zij maakten in Groningen en Drenthe kennis met enkele leermeesters en leerlingen. De Ambachtsacademie leidt op volgens het leerling-gezel-meester-systeem om te voorzien in de behoefte aan gekwalificeerde ambachtslieden.

De beide Kamerleden gingen in Groningen in gesprek met Lijstenmaker van het Jaar Martin Horneman en zijn leerling Gabrielle Pedro. In het Drentse Pesse zagen ze hoe leerling siersmid Rupert Kühn bezig is met de start van zijn eigen siersmederij en spraken zij met siersmeden Cees Pronk en Wout Hammer over de waardering van hun ambacht.

Lijstenmaker Martin Horneman vertelt: “Om lijstenmaker te worden moet je het vak beheersen. Dat vereist scholing. Hier in Groningen was geen opleiding, terwijl er volop werk is. Ik ben daarom blij met de Ambachtsacademie én met Gabrielle die heel gemotiveerd is om als vakbekwaam lijstenmaker aan de slag te gaan.”

Intrinsiek gemotiveerd
Leerling siersmid Rupert Kühn vertelde hoe hij als kind altijd al creatief bezig was en in zijn vrije tijd schildert. Toen hij werkloos raakte, zette hij alles op alles om siersmid te worden. Dit betekende voor hem dat hij zijn leven drastisch moest omgooien om 1,5 jaar voltijds in de leer te gaan bij Wout Hammer. En met succes, binnenkort legt hij zijn gezellenproef af en start hij zijn eigen siersmederij.

Van leerling tot meester
Je moet vakbekwaam zijn om met een ambacht in je inkomen te kunnen voorzien. Dat wordt je door voldoende vlieguren te maken onder begeleiding van een leermeester. Maar als je vakbekwaam bent, ben je nog lang geen meester in je vak. De aanwezige ambachtslieden waren het erover eens dat je voor een meestertitel minimaal 10 jaar werkervaring moet hebben. Siersmid Wout Hammer: “Kennis komt met vaardigheid, vaardigheid niet met kennis.”

Erkenning
Tot slot werd doorgepraat over dat wat er nodig is om de vakkennis en werkgelegenheid in het ambacht te behouden. Elrie Bakker (voorzitter AmbachtNederland) en Yvonne de Ruijter (directeur AmbachtNederland) legden uit waarom de Ambachtsacademie is opgericht. Ook uitten zij hun wensen voor de toekomst. Elrie Bakker: “Je kunt in beroepen als siersmid en lijstenmaker binnen het bekostigd onderwijs niet vakbekwaam worden, laat staan meester. Dat moet anders. Mensen die 'met hun handen' werken moeten zich binnen het bekostigd onderwijs ook tot het hoogste niveau in hun vak kunnen ontwikkelen.

Eppo Bruins sloot het bezoek af met een boodschap tot de aanwezige ambachtslieden: “Ik wil niet in een land wonen zonder vakmensen zoals jullie, of waar jullie laagopgeleid worden genoemd.”

Ben jij ook nieuwsgierig naar onze opleidingen?
Wil jij meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen
Wil jij een leerling opleiden en bijdragen aan de ontwikkeling van jouw ambacht?