Veel gestelde vragen van geinteresseerden in opleiding

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden op onze website? Lees dan hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen.

Heb je een andere vraag, stuur ons die dan per e-mail via info@ambachtnederland.nl. Wij beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

De continuïteit van ambachtelijke branches en bedrijven komt in gevaar als er meer vakbekwame ambachtelijke ondernemers stoppen dan starten. Er gaan te weinig gekwalificeerde mensen in het ambacht aan de slag. Hierdoor moeten klanten maandenlang wachten en keren zij soms het ambacht de rug toe.

Niet-gekwalificeerde ondernemers betreden de markt. Het gebrek aan kennis van materialen en technieken leidt tot een slechte kwaliteit van geleverde producten en diensten. De hele branche heeft hier last.

De Ambachtsacademie is gelanceerd als onderwijsstructuur die past bij de behoefte van het kleinschalig ambacht én van volwassenen die in een kleinschalig ambacht als ondernemer aan de slag willen.

Iedereen die:

- 1,5 jaar voltijds beschikbaar is (5 dagen en 38 uur per week)

- in de gelegenheid en bereid is om de opleiding te volgen zonder vergoeding of salaris en

- wij in staat achten om in 1,5 jaar de opleiding tot vakbekwaam ondernemer in het gekozen ambacht te doorlopen en

- van plan is als ambachtelijk ondernemer aan de slag te gaan.

 

In principe overal in het land, als daar behoefte is aan instroom van vakbekwame ondernemers in het betreffende ambacht, en ondernemers ruimte hebben om iemand op te leiden. 

Je wordt in een leerbedrijf opgeleid door een leermeester. Hier vind je alle vacante op opleidingsplaatsen. Bij elke opleidingsplek staat in welke periode jij je daarvoor kunt aanmelden. Staat er geen geschikte opleidingsplek voor jou bij? Hou deze pagina dan in de gaten. Als een ondernemer een nieuwe plek beschikbaar stelt, wordt die daar bekend gemaakt.  


Tijdens de opleiding neem je ook deel aan een traject waarin je wordt voorbereid op het starten als ondernemer. Dit traject bestaat uit 10 bijeenkomsten. Deze worden centraal in het land of online verzorgd. 

Enkele dagen na het besluit van de leermeester om jou op te leiden. Er zijn dus geen vaste startmomenten in het jaar. Starten is op elk moment mogelijk.

De kosten van de opleiding worden grotendeels gedragen door de ambachtelijk ondernemers (leden van de Coöperatie AmbachtNederland. 

Als onze leermeester bereid is jou op te leiden binnen zijn bedrijf, betaal je een inschrijfgeld van € 500. Deze bijdrage is verschuldigd voor de start van het opleidingstraject. 

Houd er rekening mee dat je tijdens de opleiding van je leermeester of AmbachtNederland geen salaris of vergoeding ontvangt, ook niet voor gemaakte reiskosten.

Tijdens de opleiding ontvang je geen salaris of vergoeding. De leermeester is bereid in jou in zijn bedrijf het vak te leren. Hij investeert in daarmee jouw toekomst en die van zijn branche.

Onderzoek voor aanmelding wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Wellicht kun je de opleiding volgen met behoud van jouw huidige inkomen of uitkering. 

Twijfel je of ondernemerschap iets voor jou is? Realiseer je dat je als ambachtsman of -vrouw vrijwel zeker je inkomen als zelfstandig ondernemer zult verdienen. Ten opzichte van loondienst zijn er voor- en nadelen. Verdiep je hierin. Gebruik bijvoorbeeld de vragenlijst op onze website als hulpmiddel om duidelijk te krijgen of ondernemerschap bij jou past in deze fase van je leven.

In het ambacht werken voornamelijk ondernemers. Zij werken met collega-ondernemers samen en nemen meestal geen personeel aan. Dit betekent dat als je je opleiding hebt afgerond en je als vakman aan de slag wilt, je ook ondernemer moet worden. Als je dat niet wilt, meld je dan niet aan. Het volgen van de opleiding is dan zonde van de investering!

Een ambacht moet je 'in de vingers' krijgen om hiermee in je inkomen te kunnen voorzien. Dat kost tijd. De richtduur voor de opleiding is 1,5 jaar en is voltijds (38 uur per week). In de opleiding is leidend dat wat je moet 'kunnen en kennen' (zoals neergelegd in het diplomaprofiel).

De leermeester bepaalt wanneer je klaar bent voor het examen. Uiterlijk 1,5 jaar na de start van je opleiding vindt de gezellenproef (het examen) plaats. Als jij en je leermeester vaststellen dat er nog iets meer tijd nodig is dan 1,5 jaar, dan kan het opleidingstraject met enkele maanden worden verlengd (tot maximaal 2 jaar inclusief herexamen).
 
 

Een ambacht leer je door handelingen heel vaak te herhalen. Hoe de ideale hout-pin-verbinding voelt, hoe je afval bij het leggen van een parketvloer legt of hoe je in één keer een rits goed inzet. Een minimale snelheid van werken is nodig om succesvol te zijn als ondernemer. Om te excelleren in je vak moet je dit ambacht jarenlang uitoefenen. 

 

Een ambacht moet je 'in de vingers' krijgen om hiermee in je inkomen te voorzien. Dat kost tijd. De richtduur van de opleiding is 1,5 jaar en is voltijds (5 dagen, 38 uur per week)

Verwacht niet dat je de opleiding sneller kunt doorlopen. Maar mocht tijdens het traject blijken dat de leermeeter van oordeel is dat je eerder klaar bent voor de gezellenproef, dan kan hij dit examen voor jou aanvragen.

Een ambacht moet je 'in de vingers' krijgen om hiermee in je inkomen te kunnen voorzien. Dat kost tijd. De richtduur van de opleiding is 1,5 jaar (voltijds).

Als jij en je leermeester vststellen dat er nog iets meer tijd nodig is voor een succesvolle afronding van het traject, dan kan het met enkele maanden worden verlengd (tot maximaal 2 jaar).

Het in deeltijd volgen van de opleiding is niet mogelijk. 

Nee, dat kan niet. De opleiding is voltijds (38 uur, vijf werkdagen per week).

Het combineren van de opleiding met een baan is dus onmogelijk, tenzij het een baan is in de avonduren of weekends voor een heel klein aantal uren. 

Als jij je voor het verstrijken van de reactietermijn hebt aangemeld voor een vacante opleidingsplek, vragen wij jou om aanvullende informatie toe te zenden. Op basis van die informatie bepalen wij of wij verwachten dat je binnen 1,5 jaar de opleiding succesvol kunt doorlopen en afronden.

Als wij hiervan overtuigd zijn, ga je kennis maken met de leermeester die de opleidingsplek aanbiedt. Als meerdere kandidaten geschikt zijn, maakt de leermeester met ieder van hen kennis. De leermeester bepaalt uieindelijk wie hij binnen zijn bedrijf opleidt.

Dan gaan we zaken formeel vastleggen in een leerovereenkomst.

Mogelijk heb je voor de ondertekening ook toestemming nodig van een uitkerende instantie (UWV, gemeente). 

Door tijdig met jouw contactpersoon daar te overleggen, voorkom je dat je in deze fase teleurgesteld wordt. 

Belangrijk is dat je in staat bent de opleiding voltijds te volgen zonder dat je hierdoor in financiële problemen raakt.

Als je op dit moment een uitkering ontvangt, wil je waarschijnlijk dat je die behoudt tijdens de opleiding. Vraag dan vroegtijdig de uitkerende instantie om toestemming. Als jouw uitkering een WW-uitkering betreft, geldt dat AmbachtNederland met het UWV heeft afgesproken dat leerlingen worden vrijgesteld van de sollicitatie- en acceptatieplicht. 

Onze opleidingen zijn voor ondernemende mensen. Na de opleiding beschik je over voldoende vaardigheden om als ambachtelijk ondernemer aan de slag te gaan. De waardering voor het ambacht is groot en neemt toe. Veel ondernemers bereiden zich voor op hun pensioen en zoeken een bedrijfsopvolger. Volop kansen dus, maar die moet je wel zelf grijpen.